Jermak poziva na veći sankcioni pritisak na Rusiju

Jermak poziva na veći sankcioni pritisak na Rusiju

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak pozvao je zemlje EU da preduzmu aktivnije korake, uključujući i uvođenje ekonomskih sankcija Rusiji.

On je to rekao na zajedničkom sastanku Komiteta za spoljne poslove i Pododbora Evropskog parlamenta za bezbednost i odbranu, koji je bio posvećen razmatranju Kijevskog bezbednosnog sporazuma.

„Kremlj želi da se osveti za poraze koje je pretrpeo ove godine. Pokušava da pobedi po svaku cenu, kako je Putin direktno rekao. U ovoj situaciji očekivanje je lažno. Odgovor više nije dovoljan, moramo da budemo korak ispred.Potrebno je povećati pritisak sankcija.Pad ruskog BDP-a od 3,5 odsto nije dovoljan da primora Rusiju da zaustavi rat.Bićemo zahvalni Evropskom parlamentu što je podržao usvajanje desetog paketa sankcija. “, rekao je Jermak.

On je rekao da Kremlj priprema novu stratešku ofanzivu i započeo još jedan talas mobilizacije. Ruski generali će ponovo poslati ruske trupe da napadnu ukrajinske gradove, kao što su uradili kod Bahmuta. Njihov način borbe ostao je nepromenjen još od Prvog svetskog rata – da gađaju neprijateljske položaje topovskim mesom.

„U Rusiji se ljudski život nikada nije cenio, a vojnici se tamo smatraju potrošnim materijalom. Ali svi treba da shvate da u Rusiji neće početi antiratni protesti. Tamo je propaganda i dalje moćna. Uslovi života u ruskoj provinciji su toliko mračni da „Ministarstvo agresije“ i „Vagner kompanija“ nemaju manjak regruta, uprkos izgledima da završe u plastičnim kesama […] Zato treba pojačati i sankcije ruskim propagandistima, kako bi TV da ponovo ne pobedimo frižider“, rekao je Jermak.

On je napomenuo da je u ovim uslovima hitan zadatak za zemlje partnera da snabdevaju Ukrajinu širokim spektrom naoružanja. Ovo oružje je potrebno danas, a biće potrebno i sutra u pravoj količini. Da bi se ispunila ova misija, prema Jermaku, mora se ponovo izgraditi evropski odbrambeni sektor, u koji se, uz dozvolu partnera, mogu integrisati i ukrajinska preduzeća.

„Da se ​​razumemo – vreme trenutno nije na našoj strani. Što duže traje rat, biće mu potrebno više resursa, više života će odneti i više štete naneti planeti. Zato mi mora zadati odlučujući poraz ovom imperijalnom režimu. Ukrajina mora u potpunosti da obnovi svoj integritet i suverenitet unutar međunarodno priznatih granica. Za nas je to preduslov za pravedni mir“, rekao je Jermak.