Blinken stigao u Egipat, nakon toga ide u Izrael i na Zapadnu obalu

Blinken stigao u Egipat, nakon toga ide u Izrael i na Zapadnu obalu

Američki državni sekretar Entoni Blinken stigao je u nedelju u Egipat na početku turneje u sklopu koje će posetiti i Izrael i Zapadnu obalu.

Prema State Departmentu, Blinken će se u Kairu sastati s predsednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem, ministrom spoljnih poslova Samehom Šoukrijem i visokim egipatskim zvaničnicima kako bi unapredili strateško partnerstvo između SAD-a i Egipta i promovisali mir i sigurnost u regionu, uključujući zajedničku podršku za izbori u Libiji, prenela je Anadolija.

Glavni američki diplomata će takođe posetiti Izrael gde će sa tamošnjim zvaničnicima razgovarati o trajnoj američkoj podršci sigurnosti Izraela, posebno protiv pretnji iz Irana.

Razgovaraće i o izraelsko-palestinskim odnosima i važnosti rešenja dve države, kao i nizu drugih globalnih i regionalnih pitanja.

Na Zapadnoj obali, Blinken će se sastati s palestinskim predsednikom Mahmoudom Abasom i visokim zvaničnicima kako bi razgovarali o izraelsko-palestinskim odnosima, političkim reformama i daljem jačanju odnosa SAD-a s Palestincima.

Blinkenova poseta dolazi usled porasta nasilja na palestinskim teritorijama poslednjih dana.