Bivšem predsedniku Paname i njegovim sinovima, trajno zabranjen ulazak u SAD

Bivšem predsedniku Paname i njegovim sinovima, trajno zabranjen ulazak u SAD

Američki Stejt department zabranio je bivšem predsedniku Paname Rikardu Martineliju da ikada putuje u Sjedinjene Države, rekavši u sredu da je učestvovao u „značajnoj korupciji“ u dodeli vladinih ugovora.

Zabrana se odnosila i na dvojicu sinova bivšeg predsednika, koji su se u sredu vratili u Panamu nakon što su odslužili zatvorske kazne u Sjedinjenim Državama zbog pranja miliona dolara mita od brazilskog građevinskog giganta Odebrehta.

„Martineli je primao mito u zamenu za nepropisno dodeljivanje vladinih ugovora tokom svog mandata kao predsednika“ od 2009. do 2014. godine, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Sinovi, Luis Enrike Martineli Linares i Rikardo Martineli Linares, stigli su u sredu uveče, rekao je zvaničnik Nacionalne imigracione službe, koji je govorio pod uslovom anonimnosti jer nisu bili ovlašćeni da govore javno.

Očekivanja su bila velika za povratak braće jer će oni biti među 36 ljudi kojima će se u avgustu suditi za skandal Odebreht. Optuženi su za pranje miliona dolara mita koje je Odebreht dao tokom administracije njihovog oca.

Njihov otac i još jedan bivši predsednik, Huan Karlos Varela, takođe čekaju suđenje u tom slučaju.

Stariji Martineli se nada da će se kandidovati za reizbor na nacionalnim izborima 2024. godine.

Državni tužilac Havijer Karabalo rekao je u utorak da njegova kancelarija ima velika očekivanja da se braća suoče sa pravdom u Panami.

Braća su platila kauciju od oko 14 miliona dolara pre dolaska da bi izbegla pritvor u Panami. Odslužili su trogodišnje kazne u Sjedinjenim Državama zbog zavere za pranje oko 28 miliona dolara mita od Odebrehta.

Pre nego što su izručeni Sjedinjenim Državama, držani su u Gvatemali 23 meseca.