Robot helikopter Ingenuity priprema se za istorijski let na Marsu

Robot helikopter Ingenuity priprema se za istorijski let na Marsu

Sli Mali helikopter nazvan Ingenuity, koji je stigao na Mars sklopljen u roveru Perseverance, trebalo bi da poleti 11. aprila, saopštila je NASA.
„#MarsHelicopter priprema se da napravi nešto što još nikada nije izvedeno: kontrolisani let na drugoj planet“, objavila je NASA na Tviteru.

Fotografije koje snimi helikopter i drugi podaci stići će na Zemlju sledećeg dana, 12. aprila, dodala je NASA.

Maleni helikopter, težak 1,8 kilograma, već je poslao svoj prvi izveštaj kontrolnom centru u Pasadeni, u Kaliforniji, nakon sletanja rovera Perseverance.

Ingenuity bi trebalo da poleti s platforme dimenzija 10 na 10 metara. Tokom leta trebalo bi da postigne visinu od oko tri metra, ostane na jednom mestu tridesetak sekundi, okrene se i vrati na tlo.

Helikopter se napaja litijumskim baterijama i mogao bi da pokuša još nekoliko letova tokom otprilike mesec dana, prkoseći ekstremnim uslovima na Marsu: temperaturi od minus 90 stepeni Celzijusa, niskoj gravitaciji i tankoj atmosferi.

Komadić istorije nalazi se u Ingenuity-ju: mala količina materijala koji je prekrivao jedno od krila aviona braće Rajt koji je preletio Severnu Karolinu u decembru 1903. godine. Bio je to prvi kontrolisani let na Zemlji.

Rover Perseverance, koji je težak otprilike tonu i veličine je malog automobila, spustio se na Mars u februaru nakon 480 miliona kilometara dugog puta kroz svemir koji je trajao gotovo sedam meseci.

Glavni cilj dvogodišnje misije rovera Perseverance je potraga za mikrobiološkim životom kojeg je na Marsu moglo biti pre tri milijarde godina, otprilike u vreme kad je nastajao život na Zemlji.