Priština se oglasila o sastanku Kurtija sa međunarodnom petorkom

Priština se oglasila o sastanku Kurtija sa međunarodnom petorkom

Evropski predlog za dijalog Beograda i Prištine bila je glavna tema današnjeg sastanka premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sa petoricom predstavnika Evropske unije, SAD, Nemačke, Francuske i Italije, navodi se u saopštenju prištinske vlade.

Kako je saopšteno, na sastanku je bilo reči i o pravima manjina, prenela je Koha.

Takođe, pominje se i Kurtijev zahtev da države članice EU koje nisu priznale takozvano Kosovo to učine, kao i članstvo takozvanog Kosova u međunarodnim organizacijama.

Više od dva sata razgovaralo se o evropskom predlogu, koji Kurti ocenjuje kao dobru osnovu za dalju diskusiju kako bi se krenulo napred ka punoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, uz međusobno priznavanje u centru, stoji u saopštenju.

Na sastanku je bilo reči i o Zajednici srpskih opština, što je Kurti opisao kao razgovor o pravima manjina.

Formiranje ZSO je jedan od uslova za koji se najviše zalažu međunarodni predstavnici, naveo je prištinski list.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ocenio je da je evropski predlog dobra osnova za nastavak razgovora o punoj normalizaciji odnosa, za koju ponovo tvrdi da je usredsređena na uzajamno priznanje.

„Danas sam bio domaćin izaslanicima EU, SAD, Nemačke, Francuske i Italije kako bi razgovarali o dijalogu i predlogu EU, koji je dobra osnova za dalje razgovore ka punoj normalizaciji odnosa sa Srbijom, usredsređene na međusobno priznanje. Zahvalio sam im na njihovoj angažovanosti i posvećenosti“, poručio je Kurti na Tviteru.