Kuleba: Zapad i dalje blokira dve najpotrebnije vrste naoružanja, ali će ih i obezbediti

Kuleba: Zapad i dalje blokira dve najpotrebnije vrste naoružanja, ali će ih i obezbediti

Ukrajina je do sada uspela da deblokira isporuku gotovo svih vrsta naoružanja svojih partnera, osim borbenih aviona i raketa dugog dometa.

Ovo je izjavio ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba tokom panel diskusije u Ukrajinskom domu u Davosu u Švajcarskoj, prenosi Ukrinform.

„Da, potrebno je vreme, i da, voleli bismo da partnerima nije trebalo toliko vremena da donesu odluku, ali na kraju dana dobijamo sve što tražimo, osim dve velike stvari koje još nisu suštinski otključani – zapadni borbeni avioni i rakete dugog dometa. Sve ostalo je otključano na ovaj ili onaj način“, rekao je šef ukrajinske diplomatije.

Kuleba je napomenuo da su na početku rata punih razmera gotovo svi razgovori sa potencijalnim zemljama dobavljačima započinjali poricanjem, posebno kada je reč o najsofisticiranijim vrstama naoružanja. Kao primer je naveo Švedsku i njenu odluku da Ukrajini obezbedi samohodne artiljerijske sisteme Arčer.

Šef MIP-a smatra da je nabavka cisterni još jedno neblokirano pitanje, koje je zahtevalo značajne napore diplomatije i dijaspore.

„Vidimo kako se stvari ubrzavaju… Kada otključamo dalekometne rakete i avione – u to sam apsolutno uveren – naša lista najneophodnijeg naoružanja biće kompletirana“, zaključio je ministar.

Švedski premijer Ulf Kristersson je 19. januara objavio svoju nameru da u Ukrajinu prebaci samohodne artiljerijske sisteme Arčer, 50 BMP Stridsfordon 90 i protivtenkovske rakete NLAV.

Estonska vlada je u četvrtak odlučila da pruži vojnu pomoć Ukrajini u ratu sa Ruskom Federacijom u iznosu od 113 miliona evra, što je najveći paket pomoći koji je Estonija pružila do sada.