SAD će pomoći Ukrajini da popravi električnu mrežu nakon ruskih udara

SAD će pomoći Ukrajini da popravi električnu mrežu nakon ruskih udara

Bajdenova administracija obezbeđuje 125 miliona dolara za električne delove i druge potrepštine kako bi pomogla ekipama za popravke u Ukrajini da održe korak sa ruskim udarima koji udaraju po električni sistem zemlje, rekao je u sredu šef američke međunarodne razvojne pomoći.

Američka agencija za međunarodni razvoj planira da iskoristi novac za nabavku rezervne struje za kijevske sisteme vode i daljinskog grejanja. Sredstva će takođe pomoći da se popune zalihe gasnih turbina, transformatora i druge vitalne energetske opreme.

Administracija USAID-a Samantha Pover, koja prisustvuje Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj, objavila je finansiranje u sredu. USAID kaže da novac dolazi iz dodatnog finansiranja Ukrajine koje je Kongres odobrio prošlog meseca.

Ruske snage su od oktobra pojačale udare na ukrajinsku električnu mrežu i drugu kritičnu infrastrukturu, više puta gurajući Ukrajince u mrak i zimsku hladnoću. Radnici komunalnih preduzeća i drugi se muče tokom skoro sedmičnih baraža na infrastrukturu da vrate struju i grejanje.

Prethodna pomoć USAID-a u energetici otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru uključivala je isporuku 1.415 generatora za održavanje grejanja i osvetljenja u školama, bolnicama i drugim lokacijama širom Ukrajine. USAID je takođe uložio 55 miliona dolara u infrastrukturu za grejanje Ukrajine.