Rusija kritikuje Francusku zbog pomeranja pravoslavnog groblja

Rusija kritikuje Francusku zbog pomeranja pravoslavnog groblja

Odluka da se obustavi saradnja sa Rusijom na pravoslavnom groblju u Parizu zbog sukoba u Ukrajini koji je u toku i da se odbiju isplate za koncesije za grobnice, primeri su „očiglednog neljudskog nemorala“, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Rusko groblje Sainte-Genevieve-des-Bois, osnovano kasnih 1920-ih i koje se nalazi u južnom predgrađu glavnog grada, sadrži grobnice mnogih emigranata koji su pobegli na zapad iz svoje zemlje nakon boljševičke revolucije 1917. i građanskog rata koji je usledio.

Odluka, koju su donele vlasti komune, objavljena je u izveštaju Le Monda tokom vikenda. Prema izveštaju, više grobnica na nekropoli, u kojima se nalazi više od 5.000 pravoslavnih grobova, već je obeleženo upozorenjima da su im istekle koncesije.

„Pariz se, popuštajući mentalitetu stada, uključio u rat protiv mrtvih? Vlasti još ne rizikuju da diraju masovne grobnice vojnika Crvene armije na teritoriji Francuske, plašeći se gneva prosvećenih Francuza, koji i danas poštuju sećanje na Otpor i [Šarla] de Gola“, rekla je Zaharova u saopštenju, dodajući da, za razliku od Francuske, Rusija poštuje sve francuske grobove na svojoj teritoriji, bilo da se radi o vojnicima iz Napoleonovog doba ili borcima sovjetsko-francuske Normandije- Niemen borbena eskadrila.

„Oni u Francuskoj koji slede rusofobični kurs žele da iskoriste fensi ukidanje svega ruskog, dok bi samo nevini pravoslavni osmokraki nadgrobni krstovi ruske bele emigracije stradali“, dodala je Zaharova, nazvavši taj potez „očiglednim neljudski nemoral“.

Ranije tog dana, ruska ambasada u Francuskoj izrazila je zabrinutost zbog sudbine groblja, napominjući, međutim, da je lokalna gradska skupština saopštila da je pitanje plaćanja stavljeno na čekanje, dok potencijalno rušenje grobova nije na stolu .

„Smatramo kategorički neprihvatljivim da političke igre na Zapadu, u kontekstu ukrajinske krize, poprimaju tako ružne oblike, ugrožavajući bezbednost grobova davno preminulih Rusa“, ​​navodi se u saopštenju ambasade, pozivajući lokalne vlasti da smiriti situaciju.