Južnokorejski predsednik putuje u UAE i traži prodaju oružja

Južnokorejski predsednik putuje u UAE i traži prodaju oružja

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol primio je u nedelju počasnu gardu na putovanju u Ujedinjene Arapske Emirate, jer se nada da će proširiti svoju vojnu prodaju ovde.

Junova poseta dolazi u trenutku kada Južna Koreja sklapa poslovne ugovore vredne milijarde dolara i stacionira trupe specijalnih snaga za odbranu UAE, aranžman koji je izazvao kritike za vreme njegovog liberalnog prethodnika. Sada se, međutim, čini da konzervativni lider želi da udvostruči te vojne veze, iako su tenzije sa susednim Iranom već dovele do toga da je Teheran zaplenio južnokorejski naftni tanker 2021.

„Mislim da se situacija na Bliskom istoku veoma brzo menja kada je u pitanju geopolitika“, rekla je Džun Park, saradnica Međunarodnog strateškog foruma u ​​Schmidt Futures. „Dakle, Koreja želi da osigura neka od strateških partnerstava i komponenti… sa UAE.

Jun je u nedelju stigao u palatu Kasr Al Vatan u Abu Dabiju. Pozdravio ga je lider Emirata šeik Mohamed bin Zajed Al Nahjan, koji je preuzeo dužnost u maju nakon što je godinama bio de fakto vladar zemlje.

Počasna garda tradicionalno obučenih Emiraćana pozdravila je Juna i njegovu suprugu Kim Keon Hi. Vrtili su model pušaka Lee-Enfield zajedno sa trupama na kamilama i konjima. Unutra je vojni orkestar svirao himne Južne Koreje i Emirata.

Dok se Južna Koreja gladna energije oslanja na Emirate za nešto manje od 10% svojih snabdevanja sirovom naftom, Seul je sklopio niz poslova koji su daleko iznad nafte sa ovom nacijom od sedam šeika koji tesno vezuju naciju sa Abu Dabijem. Trgovina Južne Koreje sa UAE je u milijardama dolara vrednim automobilima, materijalom i drugim dobrima.

Pre Ioonove posete, zvaničnici su opisali posetu kao namera da se učvrste već veze između dve zemlje.

„Ova poseta će ojačati stratešku saradnju sa našom bratskom zemljom UAE u četiri ključna kooperativna sektora nuklearne energije, energetike, investicija i odbrane“, rekao je Kim Sung-han, direktor nacionalne bezbednosti u Ioonovoj vladi.

U subotu je južnokorejska novinska agencija Jonhap citirala anonimnog zvaničnika predsedništva koji je takođe rekao da je planiran dogovor o oružju.

„Atmosfera je izuzetno zrela za bezbednosnu ili vojnu saradnju između Južne Koreje i UAE koja uključuje industriju oružja“, rekao je zvaničnik, prenosi Ionhap.

Južna Koreja je već 2022. postigla sporazum sa UAE vrednim 3,5 milijardi dolara o prodaji M-SAM, naprednog sistema protivvazdušne odbrane dizajniranog za presretanje projektila na visinama ispod 40 kilometara (25 milja). Zvaničnici Emirata su postali sve zabrinutiji zbog zaštite svog vazdušnog prostora nakon što su bili na meti jemenskih pobunjenika Huti koje podržava Iran u napadima bespilotnih letelica dugog dometa.

Dok su američke snage ispalile rakete Patriot po prvi put u borbi od invazije na Irak 2003. godine da bi odbranile Abu Dabi tokom tih napada, Emiraćani su štitili svoje oslanjanje na američku vojnu podršku od haotičnog povlačenja Amerike iz Avganistana.

Ali najveći projekat Južne Koreje ostaje nuklearna elektrana Barakah, prvi pokušaj Seula da izgradi atomske reaktore u inostranstvu. Postrojenje od 20 milijardi dolara, koje će na kraju imati četiri reaktora, nalazi se u zapadnim pustinjama UAE u blizini saudijske granice i jednog dana će zadovoljiti skoro četvrtinu svih energetskih potreba Emirata.

To je takođe ključno za planove UAE da postanu karbonski neutralni do 2050. godine, što je obećanje koje dobija poseban značaj dok se priprema da bude domaćin klimatskih pregovora Ujedinjenih nacija COP28 koji počinju u novembru u Dubaiju.

Jun verovatno želi da uveri Emiraće da Južna Koreja želi da bude u trci za unosne ugovore o održavanju nakon što je njegov prethodnik, predsednik Mun Džae-in, rekao da Seul želi da se udalji od nuklearne energije.

„Energetska politika se promenila za 180 stepeni“ nakon izbora, rekao je Park, analitičar. „Dakle, Koreja je sada za nuklearnu energiju i pretpostavljam da Ioon administracija želi da se uveri Emiracima da nema zabrinutosti u vezi sa promenama politike ili nečim sličnim.

Zatim tu su i nuklearne tenzije sa Severnom Korejom. Jun, bivši glavni tužilac, postao je predsednik u maju na obećanju da će zauzeti tvrđi stav prema Pjongjangu. Sve do poslednjih godina, verovalo se da stotine severnokorejskih radnika rade u UAE i drugde u zalivskim arapskim državama, nudeći priliv novca Pjongjangu dok pokušava da izbegne sve veće sankcije zbog svog nuklearnog programa.

Međutim, drastična akcija je dovela do drastičnog smanjenja njihovog broja pošto su zemlje prestale da obnavljaju svoje vize. U nedavnom izveštaju stručnjaka Ujedinjenih nacija navedeno je da je vrhunska oprema za kameru kupljena u UAE završila u Severnoj Koreji, dok je drugi pomenuo da je severnokorejski državljanin koji živi u Dubaiju dobijao devize preko onlajn aplikacije lagajući o svojoj nacionalnosti.

UN su takođe saopštile da su tek 2021. godine imale informacije o severnokorejskim diplomatama u Iranu koje lete na dugolinijskom avioprevozniku Emirates sa sedištem u Dubaiju i švercuju zlato sa njima.