Američki zvaničnici upozoravaju na rizike koje predstavljaju električna vozila

Američki zvaničnici upozoravaju na rizike koje predstavljaju električna vozila

Zvaničnik Dženifer Homendi pokrenula je to pitanje u govoru u Vašingtonu pred Odborom za istraživanje saobraćaja. Napomenula je, kao primer, da električni GMC Hummer teži oko 4.000 kilograma, sa baterijom koja sama iznosi 1.300 kilograma – otprilike čitava težina tipične Honde Civic.

„Zabrinut sam zbog povećanog rizika od teških povreda i smrti za sve učesnike u saobraćaju zbog veće težine ivičnjaka i povećanja veličine, snage i performansi vozila na našim putevima, uključujući električna vozila“, rekao je Homendi u primedbama pripremljenim za grupu.

Dodatna težina koju EV obično nose proizilazi iz ogromne mase njihovih baterija. Da bi se postigao domet od 300 ili više milja (480 ili više kilometara) po punjenju od EV, baterije moraju biti teške hiljade funti.

Neke hemije baterija koje se razvijaju imaju potencijal da spakuju više energije u manju masu. Ali za sada postoji neusklađenost u težini između električnih vozila i manjih vozila sa unutrašnjim sagorevanjem. EV takođe isporučuju trenutnu snagu svojim točkovima, što ih čini bržim u većini slučajeva od većine automobila, kamiona i SUV-ova na gas.

Homendi je rekla da je ohrabrena planovima Bajdenove administracije da postepeno ukine emisije ugljenika iz vozila kako bi se izborila sa klimatskom krizom. Ali ona je rekla da još uvek brine o bezbednosnim rizicima koji su posledica širenja električnih vozila na putevima i autoputevima.

„Moramo biti oprezni da ne stvaramo i neželjene posledice: više smrti na našim putevima“, rekla je ona. „Bezbednost, posebno kada su u pitanju nove transportne politike i nove tehnologije, ne može se zanemariti.

Homendi je primetio da je Fordov F-150 Lightning EV pickup za 2.000 do 3.000 funti (900 do 1.350 kilograma) teži od verzije istog modela sa sagorevanjem. Električni SUV Mustang Mach E i Volvo KSC40 EV, rekla je, su otprilike 33% teži od svojih benzinskih kolega.

„To ima značajan uticaj na bezbednost svih učesnika u saobraćaju“, dodao je Homendi.

NTSB istražuje saobraćajne nesreće, ali nema ovlašćenja da donosi propise. Za vozila, takva ovlašćenja uglavnom imaju Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na autoputevima.

Čak i osim električnih vozila, putevi u zemlji su prepuni teških vozila, zahvaljujući decenijskom bumu u prodaji većih automobila, kamiona i SUV-a koji je doveo do ekstremnih neusklađenosti u sudarima sa manjim vozilima. Ali električna vozila su obično mnogo teža od čak i najvećih kamiona i terenskih vozila koji se pokreću na benzin ili dizel.

Prodaja novih električnih vozila u SAD porasla je za skoro 65% prošle godine na 807.000 – oko 5,8% svih prodaja novih vozila. Bajdenova administracija je postavila cilj da električna vozila dostignu 50% prodaje novih vozila do 2030. godine i nudi poreske olakšice u iznosu do 7.500 dolara da bi tamo stigla. Konsultantska firma LMC Automotive napravila je skromnije predviđanje: očekuje da će električna vozila činiti jednu trećinu tržišta novih vozila do 2030.