Zelenski: Retorika „otvorenih vrata“ NATO-a nije dovoljna za Ukrajinu

Zelenski: Retorika „otvorenih vrata“ NATO-a nije dovoljna za Ukrajinu

Predsednik Vladimir Zelenski nada se konkretnim odlukama u vezi sa članstvom Ukrajine u NATO na samitu Alijanse, koji će ovog leta biti održan u Vilnjusu.

On je to izjavio u Lavovu na konferenciji za novinare sa predsednicima Poljske i Litvanije, prenosi „Evropska istina“.

„Što se tiče Viljnusa. Danas jednostavno podržavati Ukrajinu u vidu retorike o otvorenim vratima nije dovoljno. Naime, nije dovoljno motivisati našu državu, a da budem precizniji, nije dovoljno motivisati naše vojnike. rekao je Zelenski.

On je naveo primer dobijenog statusa kandidata za ulazak u Evropsku uniju, kao konkretnu odluku koja motiviše Ukrajinu.

„Potrebni su nam koraci napred. Odluka će biti u Viljnusu. Veoma očekujemo snažne korake. Očekujemo nešto više od otvorenih vrata. Ovakve stvari motivišu, poput kandidature za EU. Da je sve ovo tačno, da smo mi ne hranjeni obećanjima, da smo zaista viđeni među jednakima. Otvaranje dijaloga o pridruživanju EU ove godine motiviše da se borimo. Baš kao i koraci napred na samitu u Viljnusu“, rekao je predsednik.

Kako je saopšteno, ulazak Ukrajine u NATO većina građana Ukrajine smatra najboljom opcijom za garantovanje nacionalne bezbednosti nakon ruske agresije.

Osim toga, više od dve trećine Ukrajinaca je protiv odustajanja od namere da uđu u NATO u zamenu za povlačenje ruskih trupa sa okupiranih teritorija.

Podsetimo, generalni sekretar NATO-a je izjavio da je primarni zadatak za zemlje Alijanse da pomognu Ukrajini u ratu sa Rusijom, a tek posle pobede moći će da se govori o punopravnom članstvu.