SAD i Japan se spremaju da se dogovore o smeni marinske jedinice na Okinavi

SAD i Japan se spremaju da se dogovore o smeni marinske jedinice na Okinavi

VAŠINGTON – Očekuje se da će najviši zvaničnici za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država i Japana ove nedelje pristati na promene u zajedničkom odbrambenom stavu, dok se dve nacije suočavaju sa rastućim pretnjama Severne Koreje i sve većom agresivnošću Kine, prenosi Asošijeted pres.

Američki zvaničnici kažu da će se državni sekretar Antoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin sastati u sredu sa svojim japanskim kolegama i planiraju da izdaju zajedničko saopštenje kojim će se prilagoditi, ali ne i povećati, prisustvo američkih trupa na ostrvu Okinava. Takođe će dodati i formalno pominjanje svemira u dugogodišnjem sporazumu o međusobnoj odbrani koji su dve zemlje potpisale, u znak pažnje Pentagonovom stvaranju Svemirskih snaga i komande svemira.

Novi sporazumi koji će biti potpisani na takozvanom sastanku „dva plus dva“ ​​doći će neposredno uoči posete japanskog premijera Fumija Kišide Vašingtonu, koji će se u petak sastati sa predsednikom Džoom Bajdenom u Beloj kući.

„Lideri će razgovarati o našoj zajedničkoj viziji modernizovanog saveza koji će se uhvatiti u koštac sa izazovima 21. veka u Indo-Pacifiku i širom sveta“, rekao je Brig. General Pat Rider, sekretar za štampu Pentagona, u utorak. „Kina će svakako biti tema razgovora sa našim japanskim saveznicima tokom konsultativnih sastanaka ove nedelje.

Rajder je odbio da pruži detalje o novom sporazumu.

Ali, američki zvaničnici su rekli da će se 12. puk marinaca koji se trenutno nalazi na Okinavi transformisati u manju, brže mobilnu jedinicu – 12. primorski puk marinaca. Novi puk je dizajniran da bude bolje sposoban i opremljen za borbu protiv protivnika i odbranu SAD i njenih saveznika u regionu. Američki zvaničnici rekli su da odluka neće povećati broj marinaca na ostrvu.

Umesto toga, promena je deo šire promene koja se vrši u korpusu marinaca, pošto komandant, general Dejvid Berger, ima za cilj da učini službu sposobnijom da deluje i bori se u spornim oblastima, posebno u dometu neprijatelja. Taj element je kritičan u Indo-Pacifiku, gde su hiljade američkih i savezničkih snaga lako unutar raketnog — ili čak raketnog — dometa i Kine i Severne Koreje.

Jedan primorski puk marinaca već je postavljen na Havajima, drugi bi bio na Okinavi, a drugi je planiran kasnije ove decenije, a moguća lokacija bi bio Guam, prema zvaničnicima. Zvaničnici su govorili pod uslovom anonimnosti kako bi razgovarali o planovima koji nisu javno objavljeni.

Detalji se još razrađuju, ali primorski puk se sastoji od otprilike 2.000 marinaca i uključuje borbeni tim sa protivbrodskom raketnom baterijom, logistički bataljon i bataljon protivvazdušne odbrane. Sadašnji puk marinaca na Okinavi koji bi u suštini zamenio uključuje oko 3.400 marinaca i mornara. Ukupan broj marinaca na Okinavi ostaće otprilike isti, rekli su zvaničnici.

Upitan o konkretnim najavama, Rajder bi samo rekao da će sastanak pružiti priliku za razgovore o tome kako modernizovati alijansu i održati stabilan i bezbedan Indo-Pacifik.

Obraćajući se novinarima Pentagona, Rajder je takođe ukazao na zabrinutost SAD zbog kineskih vojnih aktivnosti u regionu, uključujući nedavni incident kada je kineski borbeni avion preleteo opasno blizu aviona američkog vazduhoplovstva iznad Južnog kineskog mora.

„Što se tiče kineskog ponašanja, kao što je nedavno dokazano vazdušnim presretanjem NR Kine, zabrinjavajuće je kada vidite da se ovakve vrste provokativnih akcija dešavaju u osetljivim oblastima“, rekao je Rajder. „I tako, opet, naš fokus sa stanovišta Sjedinjenih Država je rad sa našim saveznicima i našim partnerima u regionu kao što je Japan, kako bismo osigurali slobodan i otvoren Indo Pacifik i osigurali da bezbednost i stabilnost i dalje budu prisutni u celom regionu.”