Trampov saveznik pozvan od strane federalnog tužioca

Trampov saveznik pozvan od strane federalnog tužioca

Bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani, koji je pomogao da se pojačaju lažne tvrdnje bivšeg predsednika Donalda Trampa o široko rasprostranjenoj prevari na izborima 2020. godine, pozvan je od strane federalnih tužilaca da traže dokumente o isplatama koje je primio od Trampa ili njegove predsedničke kampanje, rekla je u ponedeljak osoba upoznata s tim, prenosi Rojters.

Sudski poziv, koji je izdat u novembru, takođe od Đulijanija traži da svedoči, rekla je osoba, koja je odbila da bude identifikovana jer nije bila ovlašćena da javno govori o tom pitanju.

Priroda istrage američkog tužioca u Vašingtonu, koja je počela pre nego što je specijalni savetnik Džek Smit imenovan da nadgleda istrage o Trampu, ostaje uglavnom u tajnosti.

Bivši gradonačelnik, koji je bio Trampov lični advokat, nije odgovorio na Rojtersov zahtev za komentar.

Portparolka američkog tužioca okruga Kolumbija nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Izvor je rekao da su pozivom tražene, između ostalog, kopije bilo kakvih ugovora o zadržavanju između Trampa i Đulijanija, ili Trampove kampanje i Đulijanija, kao i evidencija o uplatama i ko je izvršio ta plaćanja.

U decembru je komitet za advokatsku etiku okruga Kolumbija rekao da je Đulijani prekršio najmanje jedno pravilo advokatske etike u svom radu na neuspešnoj Trampovoj tužbi kojom je osporio rezultate izbora 2020.

Đulijanijeva državna licenca za pravna pitanja u Njujorku suspendovana je u junu 2021. nakon što je državni žalbeni sud utvrdio da je dao „demonstrativno lažne i obmanjujuće“ izjave da je široko rasprostranjena prevara birača potkopala izbore 2020. na kojima je pobedio njegov demokratski protivnik Džo Bajden.