Britansko revolucionarno lansiranje satelita završilo se neuspehom

Britansko revolucionarno lansiranje satelita završilo se neuspehom

NjUKEJ – Pokušaj Britanije da postane prva evropska nacija koja je lansirala satelite u svemir završio se gorkim razočarenjem rano u utorak kada je Virdžin Orbit saopštila da je njena raketa pretrpela anomaliju koja je sprečila da stigne u orbitu.

Misija „horizontalnog lansiranja“ krenula je iz priobalnog grada Njukija u jugozapadnoj Engleskoj, sa Virdžinovom raketom LauncherOne koja je nosila pod krilom modifikovanog Boinga 747 nazvanog „Kosmička devojka“, a kasnije puštena iznad Atlantskog okeana, prenosi Rojters.

„Izgleda da imamo anomaliju koja nas je sprečila da stignemo u orbitu“, saopštila je kompanija. „Procenjujemo informacije.

Neuspeh nanosi dodatni udarac evropskim svemirskim ambicijama nakon što je raketna misija Vega-C italijanske proizvodnje propala nakon poletanja iz Francuske Gvajane krajem decembra.

Rakete su od tada prizemljene.

Evropa je pretrpela niz neuspeha u protekloj godini, sa odloženim ključnim lanserom Ariane 6, pristupom ruskim raketama Sojuz blokiranim ratom u Ukrajini, prizemljenjem Vega, a sada je napušteno lansiranje u vitrine za rastuću industriju malih lansera.

Virgin Orbit je prvobitno na Tviteru objavio da je LauncherOne stigao u orbitu Zemlje, a tvit je kasnije obrisan.

„U narednim danima biće sprovedena istraga od strane vlade i raznih tela, uključujući Virdžin Orbit“, rekao je Met Arčer, direktor za komercijalni prostor u svemirskoj agenciji Ujedinjenog Kraljevstva.

Virgin Orbit (VORB.O), u delimičnom vlasništvu britanskog milijardera Ričarda Bransona, planirala je da rasporedi devet malih satelita u nižu Zemljinu orbitu (LEO) u svojoj prvoj misiji van svoje baze u Sjedinjenim Državama.

Misija je najavljena kao prva istorijska za Kornvol, Britaniju i Evropu, a hiljade entuzijasta koji su posmatrali pored piste klicali su kada je „Kosmička devojka“ poletela i kada im je rečeno da je raketa raspoređena.

Masa se brzo i tiho razišla nakon objave neuspeha.

Neuspeh misije bio bi drugi u istoriji Virgin Orbita od njegovog prvog lansiranja 2020. Kompanija je imala četiri uspešne misije.

Arčer, iz Britanske svemirske agencije, rekao je da je opekotina u prvoj fazi odvela raketu u svemir, ali da je druga faza imala „tehničku anomaliju i nije dostigla potrebnu orbitu“.

Grafički prikaz na zvaničnom video fidu pokazao je misiju na isključenju drugog motora, tri koraka manje od raspoređivanja korisnog tereta oko dva sata nakon poletanja.

Rat u Ukrajini je istakao važnost za taktičke vojne svrhe manjih satelita, poput onih koji se lansiraju sa Njukija, koji mogu da dođu u nisku orbitu u mnogo kraćem roku od većih.

Nije odmah bilo jasno kako će neuspeh, koji će morati da se istraži, uticati na vreme ili lokaciju budućih misija. Izvršni direktor Virgin Orbita Dan Hart rekao je novinarima u nedelju da se kompanija nada da će se vratiti u Njuki pre kraja 2023.

Britanija kaže da je vodeći ne-američki proizvođač satelita, sa 47.000 ljudi zaposlenih u svojoj svemirskoj industriji, i pozvala je na razvoj više potencijalnih lokacija za mikrolansiranje, uključujući dve vertikalne lansirne rampe u Škotskoj.

Britanska svemirska agencija opisala je misiju u Kornišu kao trenutak nacionalnog ponosa za rastuću britansku svemirsku industriju, dok je britanski ministar nauke Džordž Friman rekao Rojtersu na kosmodromu da je to „istorijski trenutak“.

„Mnogo toga je postignuto, a ipak je prekretnica očigledno razočaravajuća“, rekao je Arčer. „Ali nastavićemo da pritiskamo i na kraju ćemo stići do toga.