Američki stručnjaci preporučuju lekove za mršavljenje gojaznoj deci

Američki stručnjaci preporučuju lekove za mršavljenje gojaznoj deci

Američka akademija za pedijatriju (AAP) u ponedeljak je preporučila upotrebu lekova za mršavljenje kod dece uzrasta od 12 godina ili više za lečenje gojaznosti, koja pogađa oko 14,4 miliona dece i adolescenata u Sjedinjenim Državama i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Nove smernice – prve u više od decenije – fokusiraju se na lečenje gojaznosti, a ne na prevenciju.

„Mislim da su važni jer postoje brojni nesporazumi o tome šta tačno uzrokuje gojaznost i postoje neke nenamerne pristrasnosti, čak i od strane medicinskih radnika u vezi sa gojaznošću dece“, rekao je dr Mark Mihalski iz Nationvide Children’s Hospital u Kolumbusu, Ohajo, koautor smernica.

Ekspertska grupa je rekla da se terapije kao što su tablete za mršavljenje orlistat, Novo Nordisk-ov (NOVOb.CO) semaglutid – injektirani tretman za dijabetes prenamenjen za gubitak težine pod brendom Vegovi – i stariji, generički lek za dijabetes, metformin, mogu davati kao dodatak promene u zdravstvenom ponašanju i načinu života.

Metformin je korišćen van etikete za postizanje gubitka težine kod dece. Od 27 randomizovanih ispitivanja metformina za gubitak težine kod dece koje je pregledao panel sa smernicama, 74% je pokazalo pozitivan efekat leka.

„Konkretno, deca sa neposrednim i po život opasnijim komorbiditetima, oni koji su stariji i oni koji su pogođeni težim gojaznošću mogu zahtevati dodatne terapijske opcije“, rekla je grupa.

Prag za pedijatrijsku gojaznost je indeks telesne mase (BMI) – odnos težine i visine – iznad 95. percentila za decu istog uzrasta i pola. Teška gojaznost se definiše kao BMI 20% veći od granične vrednosti 95. percentila.

GlakoSmithKline (GSK.L) orlistat je odobren od strane američke Uprave za hranu i lekove za dugotrajno lečenje gojaznosti kod dece uzrasta 12 i više godina. Fentermin za suzbijanje apetita je odobren za uzrast od 16 i više godina.

Vegovi je prošlog meseca dobio američko odobrenje za hronično upravljanje težinom kod dece od 12 i više godina. FDA je takođe odobrila lek za dijabetes Sakenda (liraglutid) kompanije Novo Nordisk kao tretman za gojaznost kod adolescenata od 12 i više godina.

FDA je takođe odobrila dodatnu indikaciju za Ksimia (kapsule sa produženim oslobađanjem fentermina i topiramata) iz Vivusa za hroničnu kontrolu težine kod gojaznih pacijenata starijih od 12 godina.

Panel sa smernicama je primetio da su mnoga ispitivanja koja je pregledala isključila decu sa mentalnim zdravstvenim problemima, ograničenjima fizičke aktivnosti ili upotrebom određenih lekova.

„U kliničkoj praksi ova deca često imaju najveću potrebu za podrškom u rešavanju gojaznosti“, kažu autori.

Za decu uzrasta od 2 do 12 godina, AAP je rekao da trenutno nema dovoljno dokaza da se preporuči upotreba ovih lekova.

Oni takođe uključuju preporuke za dijagnostikovanje gojaznosti godišnje kod dece uzrasta od 6 godina i više, kroz proveru BMI i prakse kao što je motivaciono intervjuisanje.

Metabolička i barijatrijska hirurgija se takođe preporučuje kao tretman od strane grupe za tinejdžere sa teškom gojaznošću.

Intenzivno savetovanje dece i roditelja o zdravstvenom ponašanju i načinu života u periodu od tri do 12 meseci je efikasan tretman za gojaznost dece, ali je „izazov za isporuku i nije univerzalno dostupno“, navodi AAP.