Velika Britanija i EU da reše trgovinski spor nakon Bregzita

Velika Britanija i EU da reše trgovinski spor nakon Bregzita

LONDON – Britanija se u ponedeljak dogovorila o daljem putu za deljenje podataka uživo sa Evropskom unijom o trgovini sa Severnom Irskom, što je korak ka rešavanju dugotrajnih pitanja koja proističu iz trgovinskih pravila posle Bregzita koja regulišu region, prenosi Rojters.

Britanski ministar inostranih poslova Džejms Kleverli i potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčović rekli su da je sporazum u Londonu važan korak ka daljim razgovorima o pravilima trgovine, poznatim kao protokol Severne Irske.

„Složili su se da, iako je potrebno rešiti niz kritičnih pitanja da bi se pronašao put napred, danas je postignut dogovor o daljem putu u vezi sa specifičnim pitanjem pristupa EU IT sistemima Ujedinjenog Kraljevstva“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

„Oni su primetili da je ovaj rad kritičan preduslov za izgradnju poverenja i obezbeđenja i pružio je novu osnovu za diskusije između EU i Velike Britanije.

Portparol premijera Rišija Sunaka rekao je novinarima da je sporazum „važan korak napred“.

Irski ministar inostranih poslova Majkl Martin pozdravio je zajedničku izjavu i rekao da će u utorak biti u Briselu na razgovorima, uključujući i protokol.

Da bi očuvala mirovni sporazum iz 1998. između britanske teritorije, Severne Irske i Irske članice EU i izbegla čvrstu granicu između njih, Britanija je pristala da u okviru svog napuštanja EU efektivno ostavi Severnu Irsku u okviru jedinstvenog tržišta robe bloka.

To je zahtevalo provere od januara 2021. neke robe koja dolazi iz ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, iako Britanija nije primenila mnoge od njih nakon primene grejs perioda. Takođe je naknadno pokušala da prepiše sporazum kako bi smanjila te barijere i promovisala slobodan protok robe.

EU je dugo tražila podatke uživo ili polu-žive o robi koja putuje iz Britanije u Severnu Irsku kako bi odlučila da li da izvrši proveru po dolasku.

Britanija je izgradila novi sistem za pružanje EU carinskih podataka u realnom vremenu koji se odnose na Severnu Irsku, bezbednosne i bezbednosne deklaracije i neke informacije o tranzitu, kako bi pokušala da ublaži zabrinutost EU da bi roba mogla da uđe u Irsku bez plaćanja carine EU.

„Zadovoljni smo što sada počinju da koriste sistem i što uveliko sarađuju sa (vladom Ujedinjenog Kraljevstva) kako bi napravili stalna poboljšanja“, rekao je Sunakov portparol.

„Postoji određeni napredak, ali još uvek postoje značajna pitanja u srcu protokola koja treba da se pozabave“, misleći na pitanja kao što je uloga Evropskog suda pravde u bilo kom trgovinskom sporu.