Iranaci uhapšeni u Nemačkoj nakon dojave SAD

Iranaci uhapšeni u Nemačkoj nakon dojave SAD

BERLIN – Dvojica Iranaca uhapšena su u Nemačkoj nakon dojave američkih bezbednosnih zvaničnika da bi najmanje jedan od njih mogao da planira napad sa smrtonosnim hemikalijama, saopštili su zvaničnici u nedelju, preneo je Asošijeted pres.

Policija i tužioci rekli su da su braća, stara 32 i 25 godina, privedena preko noći u gradu Kastrop-Rauksel, severozapadno od Dortmunda.

Vlasti su u zajedničkom saopštenju navele da se sumnja da su muškarci planirali ozbiljan napad motivisan islamskim ekstremizmom, za koji su navodno pokušali da nabave moćne toksine cijanid i ricin.

Viđeni su stručnjaci koji su nosili odela protiv kontaminacije kako iznose dokaze iz kuće starijeg čoveka. Tužioci u Dizeldorfu su kasnije rekli da pri početnom pretresu prostorija nisu pronađene toksične supstance.

Nije odmah bilo jasno koliko su planovi za napad odmakli i da li su osumnjičeni odabrali konkretnu metu, ali tužioci su rekli da će tražiti od suda da muškarce zadrži u zatvoru do dalje istrage.

Ako budu osuđeni za zajedničko organizovanje smrtonosnog napada, muškarci — koje su tužioci identifikovali samo kao M.J. i J.J. zbog nemačkih pravila o privatnosti — može se suočiti sa zatvorskom kaznom od tri do 15 godina.

Nemačka novinska agencija dpa ​​citirala je visokog bezbednosnog zvaničnika savezne države Severna Rajna-Vestfalija Herberta Reula koji je rekao da su vlasti primile „ozbiljnu dojavu koja je navela policiju da interveniše iste noći“. Tužioci u Dizeldorfu rekli su da su te informacije stigle od vlasti u Sjedinjenim Državama, ali su odbili da daju detalje.

Najviši nemački bezbednosni zvaničnik zahvalio je policiji i specijalistima iz državne agencije za kontrolu bolesti koji su učestvovali u raciji.

„Naše bezbednosne službe veoma ozbiljno shvataju sve informacije o pretnjama islamizma i deluju“, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Faser, dodajući da je od početka veka u Nemačkoj sprečen 21 islamistički napad.

Faeser je ukazao na važnost međunarodne saradnje u borbi protiv ekstremističkih pretnji i rekao da će dalje istrage tužilaca u Dizeldorfu pokazati da li su sumnje koje su pokrenule policijsku operaciju bile opravdane.

Pre pet godina, nemačka policija uhapsila je Tunižanina i njegovu suprugu zbog sumnje da su planirali da izvrše napad ricinom u ime grupe Islamska država. Kasnije su proglašeni krivima i osuđeni na 10, odnosno osam godina zatvora.

Čak i male količine ricina, koji se proizvodi iz semena biljaka ricinusovog ulja, mogu ubiti odraslu osobu ako se pojedu, ubrizgaju ili udahnu.