FED: Rizik od recesije u SAD raste

FED: Rizik od recesije u SAD raste

Nešto više od polovine američkih država bori se sa usporavanjem ekonomske aktivnosti, što bi moglo biti signal za nadolazeću recesiju, prema novom istraživanju Banke federalnih rezervi Sent Luisa.

U decembarskom izveštaju je istaknuto da obično kada 26 država pokazuje pad ekonomskog broja, to nudi „razumno poverenje“ da će nacija kao celina ući u recesiju.

Dvadeset sedam država je imalo pad aktivnosti u oktobru, što je dovoljno da ukaže na preteći pad, navode autori izveštaja, napominjući da je 35 država pretrpelo pad uoči kratke i oštre recesije viđene u proleće 2020.

Publikacija je usledila nakon drugog izveštaja Fed-a San Franciska, koji je takođe ukazao na rastući rizik da bi američka privreda mogla pasti u recesiju u nekom trenutku u narednim mesecima.

Kako je objašnjeno u tom dokumentu, stope nezaposlenosti dole do najnižeg nivoa i počinju da se kreću više ispred recesije u veoma pouzdanom obrascu. Kada dođe do ove promene, to signalizira početak recesije za oko osam meseci.

U izveštaju se navodi da američke Federalne rezerve očekuju da će nacionalna stopa nezaposlenosti porasti ove godine na 4,6 odsto, dodajući da bi, ako se Fed-ova prognoza ostvare, „takvo povećanje pokrenulo predviđanje recesije na osnovu stope nezaposlenosti“.

Ekonomisti u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog izgleda da će američka ekonomija kliziti naniže, uglavnom zbog silnih akcija Fed-a na inflaciju.

Predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel je, međutim, u decembru rekao da ne gleda na trenutne izglede regulatora kao na predviđanje recesije s obzirom na očekivanje da će rast ostati pozitivan.

„Mislim da niko ne zna da li ćemo doživeti recesiju ili ne i, ako to uradimo, da li će ona biti duboka ili ne. Samo, to se ne može saznati“, rekao je Pauel.