Predsednici Kolumbije i Venecuele razgovarali o trgovini

Predsednici Kolumbije i Venecuele razgovarali o trgovini

KARAKAS – Kolumbijski predsednik Gustavo Petro i njegov venecuelanski kolega Nikolas Maduro razgovarali su o dvonacionalnim investicijama i trgovini na sastanku u Karakasu u subotu, saopštila je kolumbijska vlada, preneo je Rojters.

Zemlje su obnovile političke veze otkako je Petro preuzeo dužnost u avgustu 2022. godine, ponovo otvarajući trgovinu i obećavajući da će raditi zajedno na pitanjima uključujući poljoprivredu i upravljanje granicama.

Diskusije na sastanku, drugom predsednicima, bile su usredsređene na slične teme kao i kada su se prvi put sreli u oktobru – upravljanje novootvorenom granicom, napori za povećanje trgovine i mirovni pregovori koje Bogota vodi sa pobunjeničkom grupom Oslobodilačke nacionalne armije (ELN), navodi se u saopštenju Petrove kancelarije.

„Imali smo kompletan i veoma plodan sastanak. Imamo jasan zajednički plan rada koji će nastaviti da daje pozitivne rezultate za naše zemlje“, naveo je Maduro na Tviteru.

Njih dvojica su ranije rekli da bi mogli da ojačaju saradnju oko Monomerosa, kolumbijskog proizvođača đubriva koji je u vlasništvu venecuelanske državne hemijske kompanije Pekiven. Kolumbijski ministar finansija rekao je da bi njegova zemlja mogla biti otvorena za kupovinu Monomerosa.

Venecuela je zemlja garant u pregovorima Kolumbije sa ELN i bila je domaćin prve runde pregovora između dve strane, koja je završena u decembru.

Karakas je prekinuo odnose sa Bogotom 2019. godine nakon što su venecuelanski opozicioni aktivisti pokušali da pošalju kamione pomoći iz Kolumbije. Madurova vlada je rekla da je to paravan za pokušaj državnog udara.

Prethodne vlade u Bogoti optužile su Madura za skrivanje kolumbijskih pobunjeničkih grupa i kriminalaca, optužbe koje je on negirao.