Erdoganov predstavnik je okrivio Rusiju za produženje rata u Ukrajini

Erdoganov predstavnik je okrivio Rusiju za produženje rata u Ukrajini

Zvanični predstavnik turskog predsednika Ibrahim Kalin rekao je da se zbog ruskog granatiranja produžava sveobuhvatni rat u Ukrajini i da je zbog toga teže postići prekid vatre i pregovaračko rešenje.

Kako prenosi „Evropska istina“, Kalin je ovo rekao u intervjuu za Si-En-En Turk.

Komentarišući razgovor Redžepa Tajipa Erdogana sa predsednicima Rusije i Ukrajine, portparol turskog predsednika je rekao da je pozvao Zelenskog i Putina na obostrani prekid vatre.

„Ovo pokazuje da rat danas ima tendenciju da dođe do ćorsokaka, a kao što vidimo, nijedna strana nije u stanju da izvojuje odlučujuću pobedu na bojnom polju. Ali mi ćemo nastaviti da radimo na prekidu vatre na bojnom polju“, naglasio je on. .

Komentarišući odluku Rusije da proglasi jednostrani „prekid vatre“, Kalin je napomenuo da je „rusko granatiranje ono što produžava ovaj rat i otežava sve pregovore“, pa je turska kalkulacija bila da će se Ukrajina pridružiti pozivu i da će biti uspostavljen duži prekid vatre.

„Ali nastavićemo da ponavljamo ove pozive, govoreći o činjenicama na terenu. Trenutno, nijedna strana nije spremna da položi oružje i sedne za pregovarački sto. I zabrinuti smo da ćemo videti dalju eskalaciju sukoba u Ukrajini u narednih nekoliko meseci“, dodao je predstavnik Erdogan.

Erdogan je u četvrtak, podsetimo, telefonom razgovarao sa Putinom, koji mu je predložio da pozive na mir i pregovore pojača jednostranom najavom prekida vatre. Putin je sa svoje strane rekao Erdoganu da je Rusija otvorena za dijalog o Ukrajini, ali da Kijev mora da uzme u obzir „nove teritorijalne realnosti“.

Nakon toga, turski predsednik je pozvao Volodimira Zelenskog i rekao da je Ankara spremna da preuzme zadatak olakšavanja i posredovanja u uspostavljanju trajnog mira između Rusije i Ukrajine.

Kao što znate, Turska je od samog početka potpune invazije na Rusku Federaciju odbijala da joj uvede sankcije, proglašavajući svoju ulogu posrednika između zaraćenih strana.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je početkom decembra da Ankara očekuje da će videti „jasniju sliku” o prekidu vatre u ratu u Ukrajini ili povratku za pregovarački sto do proleća 2023.