Grčka planira gradnju ograde na granici sa Turskom

Grčka planira gradnju ograde na granici sa Turskom

Grčka planira da izgradi novu ogradu od 140 kilometara kako bi pokrila celu evropsku granicu sa susednom Turskom u nastojanju da obuzda značajne tokove ilegalnih migranata, najavio je ministar za zaštitu građana Takis ​​Teodorikakos. Izgradnja prvog raspona od 35 km nove ograde trebalo bi da počne „odmah“, rekao je zvaničnik za emiter SKAI u subotu.

„To je konačna odluka vlade da napravi ogradu od 140 kilometara na reci Evros“, rekao je Teodorikakos.

Grčka i Turska dele oko 200 km zajedničku granicu u Evropi koja ide prvenstveno duž reke Evros, ali između dve zemlje postoji deo suve zemlje. Grčka već ima postavljenu betonsku i bodljikavu žicu barijeru na preko 40 km granice, odnosno duž raspona u blizini turskog grada Jedrena. Ograda je prvobitno postavljena 2012. godine, a produžena je 2021. godine.

Reka Evros se sama po sebi nije pokazala kao dovoljno izazovna prepreka za ilegalne migrante, primetio je Teodorikakos, pri čemu je istoimena pokrajina ostala žarište za neregularne prelaze. „U Evrosu je grčka policija svojim angažovanjem sprečila ilegalnu invaziju na zemlju od 256.000 ilegalnih imigranata“, rekao je ministar ne navodeći vremenski period za ovu „invaziju“.

Tokom prošle godine, EU je zabeležila najveći nivo ilegalne migracije od migrantske krize 2015-2016. Prema poslednjim podacima Fronteka, granične agencije bloka, otkriveno je oko 308.000 „neregularnih ulazaka“ preko spoljnih granica EU tokom prvih 11 meseci 2022. godine, što predstavlja naglo povećanje od 68% u odnosu na isti period 2021. godine. Na rutama Zapadnog Balkana i Centralnog Mediterana zabeležen je najveći promet ilegalnih migranata u protekloj godini, navodi Frontek.