London će biti domaćin međunarodnog sastanka o navodnim ratnim zločinima u Ukrajini

London će biti domaćin međunarodnog sastanka o navodnim ratnim zločinima u Ukrajini

Ministri pravde iz celog sveta okupiće se u Londonu kako bi povećali podršku koja se nudi Međunarodnom krivičnom sudu u njegovim istragama o navodnim ratnim zločinima u Ukrajini, saopštila je u subotu britanska vlada.

Sastanku u martu, čiji će domaćini biti ministar pravde Velike Britanije Dominik Rab i njegov holandski kolega Dilan Jesilgoz-Zegerijus, prisustvovaće i glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan, navodi se u saopštenju.

„Skoro godinu dana nakon ilegalne invazije, međunarodna zajednica mora da pruži najjaču podršku MKS-u kako bi ratni zločinci mogli da budu pozvani na odgovornost za zločine kojima smo svedoci“, rekao je Rab, koji je i zamenik britanskog premijera.

Sastanak će nastojati da poveća globalnu finansijsku i praktičnu podršku MKS-u i koordinira napore kako bi se osiguralo da ima sve što je potrebno za sprovođenje istraga i krivično gonjenje odgovornih, navodi se u saopštenju.

Rusija, koja svoje akcije u Ukrajini naziva „specijalnom vojnom operacijom“, negirala je da je ciljala civile i druge ratne zločine. Ukrajina i Zapad kažu da Moskva nema opravdanje za, kako kažu, okupacioni rat u imperijalnom stilu.

Britanija je stabilno podržavala Ukrajinu, obezbedivši 2,3 milijarde funti (2,78 milijardi dolara) vojne podrške Kijevu.

Ruske i ukrajinske snage razmenile su artiljerijsku vatru na liniji fronta u Ukrajini u petak, čak i nakon što je Moskva saopštila da je naredila svojim trupama da prestanu da pucaju radi jednostranog primirja koje je Kijev odbio.

Kan iz Međunarodnog krivičnog suda je prošle godine otvorio istragu o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini. Pravni stručnjaci kažu da se nadležnost suda u vezi sa agresijom proteže samo na države članice i zemlje koje su pristale na njegovu nadležnost, kao što je Ukrajina, ali ne i Rusija. Moskva ne priznaje tribunal.

„Za nas je kristalno jasno: ovi zločini možda neće ostati nekažnjeni“, rekao je Jesilgoz-Zegerijus, opisujući izveštaje i slike koje stižu iz Ukrajine kao „užasne“.