Prijavljeni slučajevi Mpox kod žena

Prijavljeni slučajevi Mpox kod žena

Slučajevi Mpox prijavljenih kod žena predstavljaju 2,7 procenata svih prijavljenih slučajeva, prema istraživanju objavljenom u izdanju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti o morbiditetu i mortalitetu od 6. januara.

Lisa P. Oaklei, Ph.D., iz CDC Mpox Emergenci Response Team-a, i kolege su ispitivali prenos Mpox-a kod žena i među trudnicama.

Istraživači su identifikovali Mpox kod 769 žena starih 15 godina i više u periodu od 11. maja do 7. novembra 2022. godine, što predstavlja 2,7 odsto svih prijavljenih slučajeva Mpox-a. Sve u svemu, 44, 25 i 23 procenta slučajeva sa dostupnim podacima dogodilo se kod žena koje nisu bile crne ili Afroamerikanke, bele koje nisu Hispanoamerikanke, odnosno latinoamerikanke ili latinoamerikanke. Sedamdeset tri procenta žena sa dostupnim podacima navelo je seksualnu aktivnost ili bliski intimni kontakt kao verovatan put izloženosti, sa Mpox lezijama koje su prijavljene najčešće na nogama, rukama i genitalijama. Prijavljena su 23 slučaja Mpox-a kod trudnica ili nedavno trudnih osoba, od kojih su sve identifikovane kao žene. Četiri od ovih trudnica zahtevale su hospitalizaciju zbog Mpox-a, a 11 je dobilo tekovirimat, bez izveštaja o neželjenim reakcijama.

„Slučajevi Mpox-a su se javljali prvenstveno među odraslim homoseksualcima, biseksualcima i drugim muškarcima koji imaju seks sa muškarcima tokom trenutne epidemije; međutim, svaka osoba, uključujući i žene, takođe može dobiti infekciju“, pišu autori. „Napori javnog zdravlja bi trebalo da uključe veći naglasak na žene koje bi mogle biti pod povećanim rizikom od izloženosti.