Članovi SB UN ističu status kvo džamije Al Aksa

Članovi SB UN ističu status kvo džamije Al Aksa

UJEDINjENE NACIJE – Članovi Saveta bezbednosti UN izrazili su zabrinutost u četvrtak i naglasili potrebu da se održi status kvo u kompleksu džamije Al Aksa u Jerusalimu, nekoliko dana nakon što je novi izraelski krajnje desničarski ministar bezbednosti Itamar Ben-Gvir nakratko posetio mesto, prenosi Rojters.

Decenijama star status kvo dozvoljava samo muslimansko bogosluženje u kompleksu, mestu koje takođe poštuju Jevreji, koji ga nazivaju Brdom hrama. Izraelski zvaničnik je rekao da se Ben-Gvir pridržavao aranžmana koji dozvoljava nemuslimanima da posećuju, ali ne i da se mole.

Palestinski izaslanik UN-a Rijad Mansur pozvao je Savet bezbednosti da preduzme akciju – potez koji je malo verovatan s obzirom da Sjedinjene Države tradicionalno štite Izrael. Sjedinjene Države, Rusija, Kina, Francuska i Britanija imaju pravo veta u Savetu.

„Koju crvenu liniju Izrael treba da pređe da bi Savet bezbednosti konačno rekao, dosta je bilo“, rekao je Mansur pred 15-članim savetom, optužujući Izrael da pokazuje „apsolutni prezir“.

Visoki zvaničnik za politička pitanja UN-a Khaled Khiari rekao je vijeću da je to prva posjeta tom mjestu jednog ministra iz izraelske vlade od 2017.

„Iako poseta nije bila uz pratnju ili praćena nasiljem, ona se smatra posebno zapaljivom s obzirom na ranije zalaganje gospodina Ben-Gvira za promene statusa kvo“, rekao je on.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je sve strane da se uzdrže od koraka koji bi mogli da eskaliraju tenzije u i oko svetih mesta.

Ambasador Izraela u UN Gilad Erdan rekao je novinarima uoči sastanka: „Jevrejima je dozvoljeno da posete najsvetije mesto u judaizmu. To je pravo svakog Jevrejina, svakog Jevrejina. Izrael nije naštetio statusu kvo i ne planira to da učini. “

Ben-Gvir je svojevremeno pozvao na ukidanje zabrane jevrejske molitve na tom mestu, ali nije bio posvećen tom pitanju otkako se pridružio izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu. Drugi članovi Ben-Gvirove Jevish Pover partije i dalje zagovaraju takav potez.

Sjedinjene Države su posvećene rešenju sukoba između Izraela i Palestinaca sa dve države i „zabrinute su bilo kakvim jednostranim aktima koji pogoršavaju tenzije ili potkopavaju održivost rešenja dve države“, rekao je zamenik američkog ambasadora u UN Robert Vud. savet.

„Napominjemo da vladajuća platforma premijera Netanjahua poziva na očuvanje statusa kvo u vezi sa svetim mestima. Očekujemo da Vlada Izraela ispuni tu obavezu“, rekao je Vud.