Ukrajina će dobiti više oklopnih vozila

Ukrajina će dobiti više oklopnih vozila

KIJEV – Zapadni saveznici krenuli su ka snabdevanju Ukrajine oklopnim borbenim vozilima po prvi put, ali ne i težim tenkovima koje je zahtevala za borbu protiv Rusije, dok je Vašington predvideo da će se intenzivne borbe nastaviti mesecima na istočnoj liniji fronta, preneo je Rojters.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da će njegova vlada poslati laka borbena oklopna vozila AMKS-10 RC da pomognu njenim ratnim naporima, rekao je francuski zvaničnik u sredu nakon telefonskog razgovora između njih.

„Ovo je prvi put da se oklopna vozila zapadne proizvodnje isporučuju kao podrška ukrajinskoj vojsci“, rekao je zvaničnik.

Nekoliko sati kasnije, američki predsednik Džo Bajden rekao je da Vašington razmišlja o slanju borbenih vozila Bredli u Ukrajinu, koja se od invazije Rusije u februaru bori protiv najvećeg kopnenog sukoba u Evropi od 1945. Gradovi su uništeni, milioni ljudi raseljeni i desetine hiljada ubijenih.

Oklopno vozilo Bredli, koje ima moćan pištolj, je od sredine 1980-ih glavni proizvod američke vojske za prevoz trupa po ratištima. Vojska SAD ima hiljade Bredlija, a oni bi Ukrajini dali veću vatrenu moć na bojnom polju i ojačali njenu sposobnost u rovovskom ratu.

Bajdenov potez, međutim, ne bi mogao da pošalje tenkove Abrams koje je Ukrajina tražila. Kijev je više puta tražio od zapadnih saveznika teža borbena vozila kao što su Abrams i tenkovi nemačke proizvodnje Leopard.

U večernjem video obraćanju, Zelenski je zahvalio Makronu na najavi i rekao da to pokazuje potrebu da drugi saveznici obezbede teže naoružanje.

„Ovo je nešto što šalje jasan signal svim našim partnerima. Ne postoji racionalan razlog zašto Ukrajina još nije snabdevena zapadnim tenkovima“, rekao je on.

Visoki zvaničnik američke administracije u sredu je dao otrežnjujuću procenu o borbama u istočnom ukrajinskom regionu Donjecka, posebno oko uglavnom razrušenog grada Bahmuta koji je pod kontrolom Ukrajine. Žestoka borba će verovatno trajati u doglednoj budućnosti, iako su ruske snage ostvarile postepeni napredak, rekao je zvaničnik.

„Borbe su i dalje prilično vruće… Mislim da ono što vidimo u Bahmutu treba da očekujemo da vidimo i na drugim mestima duž fronta da će se borbe nastaviti u narednim mesecima.

U svom video obraćanju, Zelenski je rekao da ukrajinske trupe izvan Bahmuta nanose brojne gubitke Rusima i rekao da Moskva jača svoje snage u regionu.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri račune na bojnom polju.

Zelenski je prošlog meseca rekao američkom Kongresu da desetine milijardi dolara pomoći SAD u borbi protiv ruske invazije nisu dobrotvorne svrhe, već ulaganje u globalnu bezbednost.

Sjedinjene Države pripremaju još jedan paket pomoći u oružju koji bi mogao biti objavljen u narednim danima pored oko 21,3 milijarde dolara dosadašnje bezbednosne pomoći Ukrajini.

Sjedinjene Države su povećale sposobnost oružja koje su poslale, uključujući protivavionske rakete Stinger ispaljene iz ramena, kao i protivtenkovske rakete Javelin, raketni sistem HIMARS i rakete zemlja-vazduh NASAMS.

Tokom posete Zelenskog Vašingtonu, Sjedinjene Države su se obavezale da će poslati sofisticirani raketni sistem Patriot za odbijanje ruskih raketnih i bespilotnih napada.

Zvaničnik obaveštajnog odeljenja ukrajinskog ministarstva odbrane, Andrij Černjak, rekao je u komentaru za medije RBC-Ukrajina da Kijev ne očekuje popuštanja u ruskoj ofanzivi ove godine uprkos velikom broju ljudi.

„Prema procenama ukrajinske vojne obaveštajne službe, u narednih četiri-pet meseci ruska vojska može da izgubi do 70.000 ljudi. A rukovodstvo okupatorske zemlje (Rusije) spremno je za takve gubitke“, rekao je Černjak.

Ruski lideri „razumeju da će izgubiti, ali ne planiraju da okončaju rat“, rekao je on.

Kao signal Zapadu da Rusija neće odustati zbog Ukrajine, ruski predsednik Vladimir Putin poslao je u sredu u Atlantski okean fregatu naoružanu hipersoničnim krstarećim raketama nove generacije, koje mogu da putuju brzinom većom od pet puta od zvuka.

Ukrajina je saopštila da je Rusija izvela sedam raketnih, 18 vazdušnih i više od 85 napada višecevnim raketnim sistemima u poslednja 24 sata na civilnu infrastrukturu u gradovima Kramatorsk, Zaporožje i Herson.

Rusija poriče da je namerno napadala civile.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malar rekla je da će Rusija nastaviti da formira dodatne jurišne jedinice i da se fokusira na zauzimanje Bahmuta i drugih gradova severno od Donjecka.

Maljar je, pozivajući se na glavnu obaveštajnu upravu ministarstva, napisao u aplikaciji za razmenu poruka Telegram da značajni ruski gubici znače da će Moskva najverovatnije morati da objavi drugu delimičnu mobilizaciju u prvom kvartalu godine.

Rusija je 24. februara pokrenula ono što naziva „specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajini, navodeći pretnje sopstvenoj bezbednosti i potrebu da zaštiti govornike ruskog jezika. Ukrajina i njeni saveznici optužuju Rusiju za ničim izazvan rat za zauzimanje teritorije.