McDonald’s se zatvara u Kazahstanu zbog antiruskih sankcija

McDonald’s se zatvara u Kazahstanu zbog antiruskih sankcija

Mekdonalds bi uskoro mogao da napusti bivšu sovjetsku republiku Kazahstan, izvestio je Blumberg u sredu, pozivajući se na izvore upoznate sa tim i navodeći probleme u snabdevanju u vezi sa antiruskim sankcijama kao glavni uzrok.

Ova centralnoazijska zemlja nije se pridružila SAD i njihovim saveznicima u embargu Moskvi zbog sukoba u Ukrajini. Međutim, američki lanac brze hrane navodno je zabranio svom primaocu franšize u Kazahstanu da kupuje zamrznute goveđe pljeskavice iz Rusije.

Primalac franšize, TOO Food Solutions KZ, obustavio je rad u 24 restorana u novembru, navodeći kao razlog probleme sa snabdevanjem. Uvoz mesa iz Evrope koštao bi previše, prema Bloombergovim izvorima – koji ne bi govorili u zapisnik. McDonald’s nije želeo da komentariše ovu stvar. Isto tako, meso nije bilo moguće nabaviti lokalno, iz razloga koji nisu navedeni.

Mekdonalds je u Kazahstan doneo 2016. godine rođak bivšeg predsednika Nursultana Nazarbajeva. Međutim, Kairat Boranbajev, koji je vodio TOO Food Solutions KZ, uhapšen je u martu 2022. godine pod optužbom za proneveru.

Mekdonaldsova franšiza Boranbajeva u Belorusiji je takođe zatvorena prošle godine, izgubivši licencu zbog problema sa snabdevanjem.

Pet Mekdonaldsovih restorana u Bosni i Hercegovini, takođe je zatvoreno krajem decembra, navodno zbog presude protiv lokalnog korisnika franšize zbog dugovanja pola miliona evra za zakup nemačkoj banci. Lanac je prvi put otvoren u Sarajevu 2011. godine, uspevši nekako da parira nacionalnoj kuhinji koja favorizuje jela od mesa sa roštilja.