EU izdvaja 15,5 miliona dolara za projekat podrške ukrajinskim poljoprivrednicima

EU izdvaja 15,5 miliona dolara za projekat podrške ukrajinskim poljoprivrednicima

Evropska unija će obezbediti 15,5 miliona dolara za finansiranje projekta podrške ukrajinskim seoskim domaćinstvima, malim poljoprivrednicima i malim poljoprivrednim preduzećima, koji sprovodi Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), navodi se u saopštenju koje je objavila pres-služba Delegacije Evropske unije u Ukrajini.

„Seoska domaćinstva, mali farmeri i mala poljoprivredna preduzeća imaće koristi od projekta vrednog 15,5 miliona dolara koji finansira Evropska unija (EU) i sprovodi Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) kako bi podržala funkcionisanje, jačanje i jačanje lanaca vrednosti u poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu i njihovom prilagođavanju ratnim uslovima“, navodi se u izveštaju.

„Fondovi EU za ovaj FAO projekat imaju za cilj ponovno uspostavljanje ili jačanje funkcionalnosti poljoprivrednih lanaca vrijednosti na prijeratnom nivou. Ovo je potrebno da bi se zadovoljile potrebe za hranom lokalnog i raseljenog stanovništva na zapadu i rešile problem nesigurnosti hrane u drugim delovima zemlje u neposrednom i kratkom roku, i biće od ključnog značaja za sprečavanje krize sa hranom do 2023. godine“, rekao je Kristijan Ben Hel, Sektorski menadžer za poljoprivredu u Delegaciji EU u Ukrajini.

Napominje se da će projekat biti fokusiran na podršku proizvođačima u regionima Lavov, Ivano-Frankivsk, Zakarpattia i delovima regiona Chernivtsi sa odgovarajućim grantovima za investicije na farmi i u lancu vrednosti, zajedno sa savetodavnom podrškom.

Program podrške investicijama biće pokrenut preko Državnog agrarnog registra Ukrajine (SAR) i počev od marta 2023.