Francuska otkriva zašto mora ograničiti prodaju paracetamola

Francuska otkriva zašto mora ograničiti prodaju paracetamola

Francuska je u sredu objavila zabranu onlajn prodaje paracetamola, koji je u nedostatku već nekoliko meseci. Zabrana, koja će trajati do februara, usledila je nakon što je Kina ograničila izvoz leka usred porasta slučajeva Covid-19.

Uredba je objavljena u službenom listu vlade. Napominje se da „tenzije u vezi sa lekovima na bazi paracetamola traju više od šest meseci“, posebno za proizvode od paracetamola za decu. Štaviše, u uredbi je navedeno da bi „neizvesnosti“ oko „zdravstvene situacije u Kini“ mogle da pogoršaju nedostatak.

Kao rezultat toga, paracetamol – koji se najčešće prodaje u Francuskoj pod brendom Doliprane – biće dostupan samo u prodavnici do 1. februara.

Kina se trenutno bori sa naletom zaraze koronavirusom nakon što je Peking ublažio svoju strogu politiku „nulte Covid-a“. Od 8. januara, zemlja više neće zahtevati izolaciju pacijenata nakon pozitivnog testa i ponovo će otvoriti svoje međunarodne granice. Ovaj skok u infekcijama podstakao je rast paracetamola u Kini, što je navelo vladu da ograniči njegov izvoz, izvestio je Mond.

Dok su se broj slučajeva koronavirusa u Kini smanjio otkako su mere prvi put ublažene početkom decembra, SAD, EU, Velika Britanija i brojne druge zemlje nametnule su zahteve za testiranje i karantin za putnike koji dolaze iz Kine, navodeći rizik od novog talasa infekcije. Peking je ove zahteve nazvao „nesrazmernim“ i „političkim“.

Paracetamol nije jedini lek koji nedostaje. Insulin i antibiotici kao što je amoksicilin takođe postaju retki u Francuskoj i širom sveta.