Švajcarska je prvi put postala nestalna članica Saveta bezbednosti UN

Švajcarska je prvi put postala nestalna članica Saveta bezbednosti UN

Švajcarska je u utorak preuzela dužnost nestalne članice Saveta bezbednosti UN po prvi put od pristupanja Organizaciji 2002. godine.

Uz Švajcarsku, u rad Saveta bezbednosti UN uključile su se još četiri zemlje – Ekvador, Malta, Mozambik i Japan, a prvi put je u to telo izabran i Mozambik.

Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske obećava da će „aktivno učestvovati u rešavanju svih sukoba i pitanja na dnevnom redu Saveta, koristeći svoja spoljnopolitička ovlašćenja, kao i svoju posvećenost obezbeđivanju mira i bezbednosti u svetu”.

Aktivnosti Švajcarske u Savetu bezbednosti UN biće prioritetne po četiri teme: izgradnja održivog mira, zaštita civilnog stanovništva, povećanje efikasnosti rada Saveta bezbednosti i rešavanje pitanja klimatske bezbednosti.

U maju 2023. i verovatno u oktobru 2024. Švajcarska će predsedavati Savetom bezbednosti UN na principu rotacije u trajanju od mesec dana, predsedavajući sastancima Saveta.

Savet bezbednosti UN čini 15 država, od kojih su pet stalne članice Saveta i imaju pravo veta – Velika Britanija, Kina, Rusija, SAD i Francuska. 10 nestalnih članova Saveta bira se na period od dve godine. Svake godine se menja pet njih.

Kandidate predlaže pet regionalnih grupa: Afrika, Latinska Amerika i Karibi, Istočna Evropa, Azijsko-pacifički region, kao i Zapadna Evropa i „ostale države“.

Malta, Mozambik, Švajcarska, Ekvador i Japan pridružuju se nestalnim članicama Saveta 2021 – Albaniji, Gabonu, Gani, Brazilu i UAE. Novoizabrani nestalni članovi zamenili su Indiju, Irsku, Keniju, Meksiko, Irsku, Keniju, Meksiko i Norvešku.