Proizvođač EV Rivian jedva dostigao cilj proizvodnje

Proizvođač EV Rivian jedva dostigao cilj proizvodnje

Proizvođač električnih vozila Rivian Automotive upravo je propustio svoj celogodišnji cilj proizvodnje od 25.000 vozila u 2022. godini, saopštila je kompanija u podnesku kasno u utorak, piše Rojters.

Pre nego što je Komisija za hartije od vrednosti objavila prijavu, Rivianove akcije su pale za skoro 6% na 17,34 dolara.

Nakon što je sredinom 2022. prepolovio prvobitnu prognozu proizvodnje od 50.000, Rivian je rekao da je prošle godine proizveo 24.337 vozila u svojoj fabrici u Normalu, Ilinois, i isporučio 20.332. U četvrtom kvartalu izgradio je 10.020 i isporučio 8.054.

Nedostatak očekivane proizvodnje bio je poslednji u nizu neuspeha za mladu kompaniju, koja je izašla na berzu u novembru 2021.

Kao i drugi proizvođači električnih vozila, poremećaji u lancu snabdevanja su izvršili pritisak na Rivian, koji je takođe odložio plan u decembru da sa Mercedes-Benzom izgradi dostavna vozila u Evropi. Rivian je ranije odložio pokretanje proizvodnje svoje manje porodice vozila R2 na 2026. u planiranoj fabrici kompanije vrednoj 5 milijardi dolara u Džordžiji.

U mejlu poslatom zaposlenima u utorak, izvršni direktor R.J. Scaringe je rekao da je kompanija proizvela 25.051 vozilo u normalnom, ali je samo 24.337 računala kao „fabrički zatvoreno“ – odnosno odobreno za isporuku kupcima.

Više od 700 vozila na kraju godine je čekalo delove, validaciju softvera, poravnanje točkova i punjenje, rekao je Scaringe, i stoga se „ne može računati u našu zvaničnu cifru“.

On je konačan rezultat proizvodnje opisao kao „neverovatno dostignuće“ uz pripis „posvećenosti i strasti celog našeg tima“. Scaringe je naveo probleme u lancu snabdevanja koji su zatvorili fabriku na 20 dana i uticali na 50 drugih dana, kao i loše vremenske prilike koje su zatvorile fabriku pet dodatnih dana.

Rivianove akcije su naglo pale otkako su izašle na berzu pre samo 14 meseci. Sa maksimuma od oko 130 dolara početkom novembra 2021. godine, akcije kompanije su zaključene 30. decembra na 18,43 dolara i nastavile da padaju u utorak.

Tržišna vrednost Riviana je sada ispod 15 milijardi dolara, sa visokih od preko 100 milijardi dolara neposredno nakon IPO-a.

Akcije rivala Tesle pale su u utorak nakon što je najveći svetski proizvođač električnih vozila izneverio očekivanja tržišta za isporuke u četvrtom kvartalu uprkos isporuci rekordnog broja vozila.

Nakon što je izgubio više od 65% tržišne vrednosti tokom burne 2022. godine, Tesla je u utorak izgubio još 50 milijardi dolara vrednosti, zatvarajući više od 12% na 108,10 dolara.