Poljska traži od UN da se umeša u pitanje naplate reparacija od Nemačke

Poljska traži od UN da se umeša u pitanje naplate reparacija od Nemačke

Poljska je u utorak uputila zahtev Ujedinjenim nacijama sa zahtevom da interveniše po pitanju naplate reparacija od Nemačke za štetu nanetu tokom Drugog svetskog rata.

„Poslali smo više od 50 nota zemljama Evropske unije, Saveta Evrope i NATO-a, tako da je ova tema poznata u našem kulturnom i civilizacijskom krugu, među našim saveznicima… Danas, mislim, ovo će verovatno biti najvažniji govor ili intervencija: takođe apelujemo sa zahtevom UN sa zahtevom da intervenišu upravo po ovom pitanju“, rekao je on.

Prema rečima Muljarčika, svrha ovih mera je da se „obavesti međunarodnu zajednicu” i najvažnije međunarodne organizacije da „postoji problem neprijavljenih zločina”, kao i da „političarima i diplomatama jasno stavi do znanja da ovaj problem ima nije rešeno“.

„Tražimo od vas da intervenišete u ovom slučaju, da stvorite određenu platformu za dijalog sa Nemačkom, koja ne želi da vodi ovaj dijalog“, dodao je zamenik šefa poljskog ministarstva spoljnih poslova.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Poljske uputilo je 3. oktobra diplomatsku notu Berlinu sa zahtevom da se nadoknadi šteta pričinjena tokom Drugog svetskog rata. U dokumentu se navodi da stranke treba da preduzmu mere za „trajno rešavanje posledica agresije i nemačke okupacije 1939-1945“. U Nemačkoj su ovi zahtevi odbijeni.

Poljska je 1. septembra predstavila izveštaj o reparacijama za vojne gubitke koje je zemlja pretrpela usled nemačke agresije u Drugom svetskom ratu. Poljska procenjuje svoje gubitke na 6,2 biliona zlota (1,32 triliona dolara) i namerava da ubuduće traži ovaj iznos od Nemačke.

Šef vladajuće partije „Pravo i pravda” Jaroslav Kačinjski rekao je da će „borba za reparacije trajati dugo, ali ćemo je dosledno sprovoditi na globalnom nivou”.