Broj mrtvih u napadu meksički na zatvor porastao na 19

Broj mrtvih u napadu meksički na zatvor porastao na 19

MEKSIKO SITI – U napadu na zatvor u meksičkom pograničnom gradu Huarezu poginulo je 19 ljudi, a vođa kartela je omogućio da pobegne zajedno sa još dvadesetak zatvorenika, saopštile su vlasti u ponedeljak, prenosi Rojters.

Naoružana grupa, koja je putovala u oklopnim vozilima, pokrenula je gotovo istovremene napade na zatvor i opštinsku policijsku stanicu, rekao je ministar odbrane Luis Krešencio Sandoval na konferenciji za novinare.

Vlasti su saopštile da se napad u nedelju ujutro poklopio sa pripremama za novogodišnje posete. Prvobitno su rekli da je broj poginulih najmanje 14, ali je do ponedeljka, rekao je Sandoval, ovaj broj porastao na 19: 10 stražara, sedam zatvorenika i dva napadača.

Napad je omogućio 25 zatvorenika, uključujući Ernesta Alfreda Pinona de la Kruza, poznatog i kao „El Neto“, da pobegne. Pinon je glavni napadač kartela „Los Meksikles“ sa sedištem u Huaresu, rekla je ministarka bezbednosti Rosa Icela Rodrigez na konferenciji za novinare.

Savezne vlasti su pozvane da obuzdaju nemire. Kasnije su pronašli „VIP zonu“ u državnom zatvoru sa drogom i novcem, rekao je Rodrigez, koji se obrušio na državnu administraciju Čivave.

„To je odgovornost države, jer savezne vlasti ne mogu da intervenišu na ovim mestima“, rekao je Rodrigez.

Ona je dodala da državni organi nisu tražili da se ijedan opasni zatvorenik, poput „El Neta“, prebaci iz prenatrpanog zatvora na lokaciju sa višim stepenom bezbednosti.

Državni tužilac Roberto Havijer Duarte rekao je na odvojenoj konferenciji za novinare u ponedeljak da će državni organi „potpuno očistiti zatvorski sistem“ kao odgovor na napad i da će oni koji su krivi za korupciju biti krivično gonjeni.

Incident u nedelju rezultirao je jednim od najvećih žrtava zatvorskih napada u Meksiku poslednjih godina.

14 poginulih u napadu na meksički granični zatvor