Sirija: Izrael napada područja oko južnog grada Damaska

Sirija: Izrael napada područja oko južnog grada Damaska

AMAN – Sirijska vojska saopštila je u ponedeljak da je Izrael naneo delove južnog Damaska u poslednjem nizu udara za koje regionalni obaveštajni izvori kažu da su usmereni na imovinu povezana sa Iranom, preneo je Rojters.

Nije bilo prvih izveštaja o šteti ili žrtvama, a ranije su državni mediji rekli da su se nad prestonicom čule eksplozije.

Izrael je više puta bombardovao mete milicije koje podržava Iran u Siriji, rekavši da je njegov cilj da naruši vojno prisustvo Teherana za koje zapadni obaveštajni izvori kažu da se proširilo u poslednjih godinu dana u toj ratom razorenoj zemlji.

Izraelske odbrambene snage nisu odmah komentarisale napad.

Dva regionalna obaveštajna izvora kažu da su napadi pogodili ispostavu iranskih snaga Kuds i milicija koje ona podržava, čije se prisustvo proširilo u Siriji poslednjih godina.

Kažu da Iranci imaju snažno prisustvo u naselju Sajeda Zainab u južnom Damasku, gde milicije koje podržavaju Iran imaju niz podzemnih baza.

Iranske proksi milicije koje predvodi libanski Hezbolah sada imaju vlast u ogromnim oblastima u istočnoj i južnoj Siriji i severozapadu, kao i u nekoliko predgrađa oko glavnog grada.