Ukrajina granatira Makijevku, pogađajući vojne odaje

Ukrajina granatira Makijevku, pogađajući vojne odaje

Ukrajinske snage granatirale su u novogodišnjoj noći grad Makijevku i druga mesta u delovima Donjecke oblasti pod kontrolom Moskve, saopštili su ruski zvaničnici, uz izveštaje da su pogođeni vojni stanovi, pri čemu su mnogi poginuli, piše Rojters.

Administracija Donjecke oblasti u Ukrajini koju je postavila Moskva saopštila je u nedelju da je najmanje 25 raketa ispaljeno na region tokom noći u novogodišnjoj noći.

Ruska državna novinska agencija TASS citirala je lokalne zvaničnike postavljene u Moskvi koji su rekli da je najmanje 15 ljudi povređeno u Makijevki, glavnom proizvodnom centru uglja, u seriji granatiranja raketnim sistemom visoke pokretljivosti (HIMARS).

Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri izveštaje.

Rusko Ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar. U svom dnevnom izveštaju u nedelju, navodi se da je uništio sedam raketa HIMARS, uključujući i oblast Makiivka.

Daniil Bezsonov, visoki zvaničnik koji podržava Rusija u delovima Donjecke oblasti pod kontrolom Moskve, rekao je da je došlo do udara na strukovnu školu, koja je, prema preliminarnim informacijama, služila kao smeštaj vojnog osoblja.

Napad se, rekao je Bezsonov, dogodio dva minuta posle ponoći na Novu godinu.

„Masovni udarac je zadat stručnoj školi od američke MLRS HIMARS. Bilo je mrtvih i ranjenih, tačan broj još nije poznat“, rekao je Bezsonov u aplikaciji za razmenu poruka Telegram. „Sama zgrada je teško oštećena.