Kalifornija: Upozorenja o evakuaciji nakon oluje

Kalifornija: Upozorenja o evakuaciji nakon oluje

SAKRAMENTO – U ruralnim područjima severne Kalifornije na dan Nove godine bila su na snazi upozorenja o evakuaciji nakon što je snažna oluja donela kišu ili obilne snežne padavine u većem delu države, probijajući nasipe, otežavajući saobraćaj i zatvarajući glavne autoputeve.

Velike poplave dogodile su se u poljoprivrednim oblastima oko 32 kilometra južno od Sakramenta, gde su reke nabujale preko svojih obala i poplavile desetine automobila duž Državnog puta 99. Ekipe hitne pomoći spasile su vozače u novogodišnjoj noći do nedelje ujutro, a autoput je ostao zatvoren, piše AP.

Stanovnicima nižih zajednica Point Plezant, Glanvil Trakt i Frenklin Pond u blizini Interstate 5 rečeno je da se pripreme za odlazak pre nego što porastom vode bude presečeno još puteva i evakuacija postane nemoguća.

„Očekuje se da će se poplava iz reke Kosumnes i reke Mokelumne kretati jugozapadno prema I-5 i da bi mogla da stigne do ovih područja usred noći“, saopštila je Kancelarija za hitne službe okruga Sakramento na Tviteru u nedelju popodne. „Stoku u pogođenim oblastima treba preseliti na više tlo.

Na severu glavnog grada države, ekipe su raščistile oboreno drveće sa puteva i trotoara jer je najmanje 33.000 kupaca i dalje bilo bez struje u nedelju, što je manje od više od 150.000 dan ranije, prema onlajn mapi opštinskog komunalnog okruga Sakramenta.

U blizini jezera Taho, desetine vozača spašeno je u novogodišnjoj noći duž autoputa 80 nakon što su automobili izleteli u sneg tokom mećave, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja Kalifornije. Ključni put do planina iz oblasti zaliva San Franciska ponovo je otvoren u nedelju rano za putnička vozila sa lancima.

„Putevi su izuzetno glatki, pa hajde da radimo zajedno i usporimo kako bismo mogli da zadržimo I-80 otvorenim“, navela je kalifornijska patrola na Tviteru. Nekoliko drugih autoputeva, uključujući Državni put 50, takođe je ponovo otvoreno.

Više od 1,2 metra snega se nakupilo u visokoj Sijera Nevadi, a skijaško područje Mamut Mountain saopštilo je da će jak, mokar sneg izazvati velika kašnjenja u otvaranju žičara. U subotu je odmaralište prijavilo brojna zatvaranja liftova, navodeći jak vetar, slabu vidljivost i led.

Takozvana atmosferska rečna oluja povukla je dug i širok oblak vlage iz Tihog okeana. Poplave i odroni kamenja zatvorili su delove puteva širom države.

Padavine u centru San Franciska dostigle su 13,87 cm u novogodišnjoj noći, što ga čini drugim najkišnijim danom u istoriji, iza potopa iz novembra 1994. godine, saopštila je Nacionalna meteorološka služba. Video snimci na Tviteru prikazuju vodu boje blata koja struji ulicama San Franciska, a stepenište u Ouklendu koje su obilne kiše pretvorile u pravi vodopad.

U južnoj Kaliforniji nekoliko ljudi je spašeno nakon što su poplavne vode poplavile automobile u okruzima San Bernardino i Oranž. Nisu prijavljene veće povrede.

Pošto se region sušio na Novu godinu i ne očekuju se padavine tokom Parade ruža u ponedeljak u Pasadeni, gledaoci su počeli da traže svoja mesta za godišnji cvetni spektakl.

Kiša je dočekana u sušnoj Kaliforniji. Protekle tri godine bile su najsušnije u istoriji države – ali je potrebno mnogo više padavina da bi se napravila značajna razlika.

To je bila prva od nekoliko oluja za koje se očekuje da će se zahvatiti državom u periodu od nedelju dana. Subotnji sistem je bio topliji i vlažniji, dok će oluje ove nedelje biti hladnije, rekla je Hana Čendler-Kuli, meteorolog u Nacionalnoj meteorološkoj službi u Sakramentu.

Region Sakramenta mogao bi da primi ukupno 10 do 13 centimetara kiše tokom nedelje, rekao je Čendler-Kuli.

Još jedna runda jakih pljuskova takođe je prognozirana za južnu Kaliforniju u utorak ili sredu, saopštila je kancelarija Nacionalne meteorološke službe u Los Anđelesu.