Novogodišnje svečanosti poremećene rasističkim porukama

Novogodišnje svečanosti poremećene rasističkim porukama

Policija Roterdama traga za nepoznatim počiniocima koji su isticali uvredljive poruke na Erazmovom mostu u centru grada usred novogodišnjih svečanosti.

Uvredljivi prikaz pojavio se neposredno nakon početka nove godine rano u nedelju, usred proslava oko mosta. Iako je planirani vatromet otkazan zbog jakog vetra u okolini, veliki broj veseljaka je i dalje bio prisutan na mestu kako bi „uživali“ u porukama, a ceo događaj je direktno prenosio i RTL 4.

Uvredljive poruke uključivale su ozloglašene Četrnaest reči pokojnog američkog belog suprematiste i osuđenog domaćeg teroriste Dejvida Lejna, koje su naširoko koristili različiti neonacisti i beli suprematisti širom sveta, kao i slogan „Životi belaca su važni.

Druge poruke su bile na holandskom i činilo se da su više specifične za Holandiju. Displej je uživaocima poželeo „Srećno belo 2023.“, koristeći reč „prazno“, koja se smatra diskriminatornom i zastarelom, i koja efektivno znači nedostatak boje kože. Druga poruka je glasila „Zvarte Piet nije uradio ništa loše.“ Očigledno se odnosila na nedavnu kampanju kulture otkazivanja protiv lokalnog tradicionalnog božićnog lika i pomoćnika Svetog Nikole, Crnog Pita, koju kritičari smatraju veoma uvredljivim prikazom crnog lica.

Incident su oštro osudile vlasti, a zamenik gradonačelnika Roterdama Ronald Bujt rekao je za RTL da su slogani „grubi i polarizovani“, dok je sam grad mesto „gde su svi jednaki“.

Lokalna policija veruje da je rasno nabijene poruke na mostu istakla grupa počinilaca koji su delovali sa čamca. „Kao što sada procenjujemo, slike su projektovane sa čamca. Slike se dosta pomeraju. Prilično je traljavo. Mislimo da to nije uradila organizacija koja inače brine o osvetljenju mosta. Ali, naravno, mi istražuju i to“, rekao je portparol policije za RTL.

Organizatori osvetljavanja mosta i vatrometa oštro su negirali bilo kakvu umešanost, ističući da nisu bili svesni incidenta do sledećeg jutra. „Videli smo tekstove poput „srećna Nova godina“ kako se uveče pojavljuju na mostu, tako da nismo obraćali previše pažnje na njih“, rekao je portparol za novine AD.