U ruskom raketnom udaru na Ukrajinu poginula je jedna osoba u Kijevu

U ruskom raketnom udaru na Ukrajinu poginula je jedna osoba u Kijevu

Rusija je u subotu ispalila više od 20 krstarećih projektila na mete u Ukrajini, ubivši najmanje jednu osobu u Kijevu, u napadima koji su, kako je rekao predsednik Volodimir Zelenski, pokazali da je Moskva u savezu sa đavolom.

Drugi napad velikih ruskih raketnih napada u tri dana teško je oštetio hotel u Kijevu i jednu stambenu zgradu. Ministar energetike German Galuščenko na Fejsbuku je rekao da štrajkovi nisu naneli ozbiljnu štetu nacionalnom elektroenergetskom sistemu.

Rusija od oktobra napada vitalnu infrastrukturu Ukrajine sa raketama i bespilotnim letelicama, izazivajući snažne nestanke struje u vreme hladnog vremena.

Zelenski je u video obraćanju napomenuo da je Rusija takođe izvršila napade na Uskrs i Božić.

„Oni sebe nazivaju hrišćanima… ali su za đavola. Oni su za njega i sa njim“, rekao je on.

U napadima je povređeno najmanje desetak ljudi. Među ranjenima je i japanski novinar koji je prebačen u bolnicu, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

DTEK, najveća privatna energetska kompanija u zemlji, kasnije je saopštila da je otkazala hitne nestanke struje u Kijevu i okolnom regionu.

Zelenski je u komentarima upućenim onima koji govore ruski rekao da predsednik Vladimir Putin uništava budućnost Rusije.

„Niko vam neće oprostiti teror. Niko na svetu vam ovo neće oprostiti. Ukrajina neće oprostiti“, rekao je on, ponavljajući pozive saveznicima da isporuče više protivvazdušnih i protivraketnih sistema.

Načelnik vojske Valerij Zalužnji rekao je da je protivvazdušna odbrana oborila 12 dolazećih krstarećih raketa, uključujući šest oko Kijevske oblasti, pet u oblasti Žitomirski i jednu u oblasti Hmeljnicki.

Krstareće rakete su lansirane sa strateških bombardera iznad Kaspijskog mora stotinama milja dalje i sa kopnenih lansera, rekao je on na Telegramu.

„Ruski masovni raketni napad namerno gađa stambena područja, čak ni našu energetsku infrastrukturu“, napisao je ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba na Tviteru nakon napada.

„Ratni zločinac Putin „proslavlja“ Novu godinu ubijajući ljude“, rekao je Kuleba, pozivajući da se Rusiji oduzme stalno mesto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ukrajinski ombudsman za ljudska prava Dmitro Lubinets opisao je napad kao „teror u novogodišnjoj noći“.

Pod vatrom su se našli i drugi gradovi širom Ukrajine. U južnom regionu Mikolajeva, lokalni guverner Vitalij Kim je na televiziji rekao da je šest osoba ranjeno.

Kim je u odvojenom postu na Telegramu rekao da je Rusija napadima ciljala civile, što je Moskva ranije negirala.

„Prema današnjim tendencijama, okupatori udaraju ne samo na kritičnu (infrastrukturu)…u mnogim gradovima (gađaju) jednostavno na stambena naselja, hotele, garaže, puteve.

U zapadnom gradu Hmeljnickom dve osobe su ranjene u napadu dronom, rekao je pomoćnik ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko. On je takođe izvestio o štrajku u južnom industrijskom gradu Zaporožju, za koji je Timošenkova rekla da je oštetio stambene zgrade.

Ministarstvo odbrane Ukrajine odgovorilo je na Telegramu rekavši: „Sa svakim novim raketnim napadom na civilnu infrastrukturu, sve je više Ukrajinaca ubeđeno u potrebu borbe do potpunog kolapsa Putinovog režima“.

Policijski čas od 19 časova. do ponoći je ostao na snazi širom Ukrajine, što je onemogućilo proslavu početka 2023. na javnim mestima.

Nekoliko regionalnih guvernera objavilo je poruke na društvenim mrežama upozoravajući stanovnike da ne krše ograničenja u novogodišnjoj noći.