SZO apeluje na Kinu da redovno deli podatke o COVID-19

SZO apeluje na Kinu da redovno deli podatke o COVID-19

Svetska zdravstvena organizacija je u petak još jednom pozvala kineske zdravstvene zvaničnike da redovno dele specifične informacije u realnom vremenu o situaciji sa COVID-19 u zemlji, dok nastavlja da procenjuje najnoviji porast infekcija, prenosi Rojters

Agencija je zatražila od kineskih zvaničnika da podele više podataka o genetskom sekvenciranju, kao i podatke o hospitalizacijama, smrtima i vakcinacijama.

Zvanične brojke iz Kine postale su nepouzdan vodič jer se širom zemlje radi manje testiranja nakon nedavnog ublažavanja striktne politike „nultog-COVID-a“.

SZO je ranije rekla da se Kina možda bori da održi broj zaraženih COVID-19.

Agencija je pozvala kineske naučnike da predstave detaljne podatke o sekvenciranju virusa na sastanku tehničke savetodavne grupe zakazanom za 3. januar.

Kovid infekcije su porasle širom Kine ovog meseca nakon što je Peking ukinuo svoju politiku nultog COVID-19, uključujući redovno PCR testiranje na svojoj populaciji. Kao odgovor na to, Sjedinjene Države, Južna Koreja, Indija, Italija, Japan i Tajvan nametnule su COVID testove za putnike iz Kine.

Sjedinjene Države takođe pripisuju nedavnu promenu svoje politike nedostatku informacija o varijantama COVID-a i zabrinutosti da bi povećani broj slučajeva u Kini mogao da dovede do razvoja novih varijanti virusa.

Visoki kineski zdravstveni zvaničnici razmenili su stavove sa SZO o novom korona virusu putem video konferencije, saopštila je kineska Nacionalna zdravstvena komisija ranije u petak.

Obe strane su razmenile mišljenja o trenutnoj epidemijskoj situaciji, medicinskom lečenju, vakcinaciji i drugim tehničkim pitanjima, saopštila je kineska zdravstvena uprava i dodala da će biti održano više tehničkih razmena.