Francuska i Španija zahtevaju testiranje na COVID za putnike iz Kine

Francuska i Španija zahtevaju testiranje na COVID za putnike iz Kine

Francuska i Španija će primeniti oštrije mere protiv COVID-19 za putnike koji dolaze iz Kine, saopštile su vlasti u petak.

Francuska vlada zahteva negativne testove i poziva francuske građane da izbegavaju nebitna putovanja u Kinu. Francuska takođe ponovo uvodi zahteve za maskom na letovima iz Kine za Francusku.

Francuske zdravstvene vlasti sprovešće nasumične PCR testove na aerodromima na putnicima koji dolaze iz Kine kako bi identifikovali potencijalne nove varijante koronavirusa.

Francuska i Španija rekle su da će nastaviti da se zalažu za politiku širom Evrope.

Francuske bolnice su se poslednjih nedelja mučile sa velikim brojem pacijenata zbog tri istovremene epidemije: sezonskog gripa, talasa bronhitisa i COVID-19.

Ranije je španska vlada saopštila da će od svih putnika koji dolaze iz Kine zahtevati da imaju negativne testove ili dokaz o vakcinaciji.

Ministarka zdravlja Karolina Darijas rekla je novinarima da će se Španija zalagati za slične mere na evropskom nivou nakon porasta broja slučajeva u Kini. Ona je rekla da će zdravstvene kontrole korona virusa biti pojačane na španskim aerodromima.

Darias nije precizirao kada će novi zahtev stupiti na snagu.

Španija je to objavila nakon što je Italija rekla da će zahtevati testove na koronavirus za putnike avio-kompanije iz Kine. Zdravstveni zvaničnici iz 27-člane Evropske unije obećali su u četvrtak da će nastaviti razgovore o traženju zajedničkog pristupa, ali su se uzdržali od nametanja ograničenja.

„Postoji zajednička zabrinutost na međunarodnom i nacionalnom nivou zbog razvoja slučajeva u Kini i poteškoća da se napravi tačna procena situacije sa COVID-19 s obzirom na oskudne informacije koje imamo na raspolaganju“, rekao je Darias.

Darijas je napomenuo da će Kina ukinuti ograničenja putovanja od 8. januara i da će verovatno doći do značajnog povećanja broja ljudi koji putuju u inostranstvo. Ona je rekla da je glavna briga moguća pojava novih varijanti koronavirusa i da je važno brzo delovati.

Sjedinjene Države su u sredu objavile nove zahteve za testiranje na COVID-19 za putnike iz Kine, pridruživši se nekim azijskim zemljama koje su uvele ograničenja. Japan je u petak počeo da zahteva testove za putnike koji dolaze iz Kine.