Đukanović: Većinska podrška Miodragu Lekiću nema uporište u Ustavu Crne Gore

Đukanović: Većinska podrška Miodragu Lekiću nema uporište u Ustavu Crne Gore

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović odgovorio je jednom od lidera Demokratskog fronta Andriji Mandiću.

Poslanici parlamentarne većine nedavno su Đukanoviću dostavili potpise za kandidaturu Miodraga Lekića za mandatara za sastav nove vlade. U dopisu koji je dostavio Mandić navodi se da postoji nesporna parlamentarna većina od 41 poslanika, pišu Vijesti .

Ovo je odgovor Mila Đukanovića, koji prenosimo integralno.

„Poštovani gospodine Mandiću, zahvaljujem na Vašem pismu koje ste mi u ime potpisnika peticije uputili 26. ovog meseca. Vama, kao i crnogorskoj i međunarodnoj javnosti, poznat je moj stav o neustavnom Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o predsedniku, koji sam saopštio na konferenciji za medije 16. decembra, kao i drugim prigodama.

Kao što Vam je poznato i mišljenje Venecijanske komisije, Evropske unije i drugih relevantnih međunarodnih partnera o pomenutom Zakonu. Dakle, nemam nameru da učestvujem u implementaciji zakona koji je u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore. Nemam takođe nameru da sporim Vaše tvrdnje o većinskoj podršci vašem kandidatu Miodragu Lekiću, ali i Vi, kao i ja, dobro znate, da taj predlog nema uporišta u Ustavu Crne Gore, kao što ni prethodni put kod njegovog predlaganja to nije učinjeno u ustavno predviđenom roku.

Želim da izrazim zadovoljstvo zbog spremnosti koju ste iskazali u Vašem pismu da kroz dijalog svi damo doprinos unapređenju izbornog zakonodavnog okvira i stvaranja poverenja u sam izborni proces, u susret redovnim predsedničkim izborima i urgentnoj potrebi organizovanja prevremenih parlamentarnih izbora i formiranja Vlade s punim demokratskim legitimitetom, koja će se suočiti sa brojnim i teškim izazovima na političkom i ekonomskom planu, što je posledica nekompetentnog i neodgovornog rada 42. i 43. vlade, koje je smenila Skupština Crne Gore.

Kao i uvek, otvoren sam za iskren, principijelan, inkluzivan i na demokratskim standardima zasnovan politički dijalog o ovim pitanjima, uvažavajući redosled prioritetnih tema koje ste naveli u svom pismu, po kome bi primat dali stvaranju potrebnog konsenzusa za izbor kvalifikovanom većinom punog sastava Ustavnog suda, izbor članova Sudskog saveta iz reda uglednih pravnika i izbor Vrhovnog državnog tužioca.

Upućujem Vam srdačne čestitke i najbolje želje u susret predstojećim Novogodišnjim i Božićnim praznicima“, napisao je Đukanović.