Rusija povećava isporuke gasa Kini

Rusija povećava isporuke gasa Kini

Ruska energetska kompanija Gasprom postavila je 28. decembra novi dnevni rekord u isporuci gasa Kini preko gasovoda Snaga Sibira, saopštio je u sredu generalni direktor energetskog giganta Aleksej Miler.

Gasprom je povećao snabdevanje te azijskoj zemlji u odnosu na ono što je ranije bilo planirano za decembar, premašivši dnevne ugovorne obaveze do 18,7%, rekao je Miler.

Rusija isporučuje gas Kini preko gasovoda Snaga Sibira, deonice takozvane Istočne rute, u skladu sa bilateralnim dugoročnim sporazumom između dve zemlje. Mega gasovod, za koji se očekuje da bude završen i da postane potpuno operativan do 2025. godine, obezbediće Kini 38 milijardi kubnih metara (bcm) ruskog prirodnog gasa godišnje, počevši od 2024. godine.

Miler je napomenuo da su ove godine Moskva i Peking potpisali još jedan ugovor o isporuci od 10 milijardi kubnih metara sa ruskog Dalekog istoka, što će dovesti godišnji izvoz do 48 milijardi kubnih metara „a uzimajući u obzir izvozni tranzitni gasovod kroz teritoriju Mongolije – [nabavke će dostići ] skoro 100 milijardi kubnih metara“, naglasio je on.

Istočna ruta je delimično puštena u rad u decembru 2019. godine, postavši prvi gasovod za snabdevanje Kine ruskim gasom. Uključuje 3.000 km dug gasovod Snaga Sibira u Rusiji i deonicu u Kini koja se proteže na 5.111 km (3.175 milja).