Ukrajinski oligarh uhapšen u francuskom skijalištu

Ukrajinski oligarh uhapšen u francuskom skijalištu

Francuska policija privela je u sredu ukrajinskog oligarha Konstantina Ževaga u raskošnom alpskom skijalištu Kurševel, na zahtev Kijeva. Biznismen i bivši poslanik traže se kod kuće u vezi sa velikim slučajem pranja novca i pronevere.

Ukrajinski Državni istražni biro (SBI), koji je prvi objavio hapšenje, rekao je da je „naporno radio“ na hapšenju milijardera, nakon što je zatražio pomoć od nekih 38 drugih zemalja da uhapse Ževaga. Pritvor je na kraju usledio nakon „nekoliko meseci“ „bliske interakcije“ sa francuskom policijom, žandarmerijom i pravosuđem, dodaje se.

Očekuje se da će francuski sud kasnije u sredu doneti odluku o tome da li će Ževago biti stavljen u pritvor dok Kijev priprema zahtev za ekstradiciju, saopštio je SBI.

Kod kuće, biznismen je optužen za proneveru 113 miliona dolara iz ukrajinske Banke za finansije i kredite, čime je naneo štetu interesima države i klijenata banke. On se takođe suočava sa optužbama za pranje novca, navode organi za sprovođenje zakona.

Ukrajina je već zaplenila Ževagovu imovinu, uključujući „akcije njegovih preduzeća vredne stotine miliona grivna“ i 26 nekretnina. On je takođe bio jedan od biznismena čiju je imovinu Kijev nacionalizovao u novembru.

Ževago je bio glavni korisnik Banke Finansije i Kredit, jedne od najvećih kreditora u Ukrajini pre 2015. godine, kada joj je oduzeta bankarska dozvola. On je takođe osnivač i većinski akcionar švajcarske kompanije za trgovinu i rudarstvo Ferekpo, koja tvrdi da je „treći najveći izvoznik peleta od rude gvožđa u svetu“. Kompanija poseduje rudnike gvozdene rude u Ukrajini.

Milijarder je bio i dugogodišnji ukrajinski poslanik. Zauzeo je mesto u Vrhovnoj radi zemlje više od dve decenije između 1998. i 2019.

Prema Forbsu, Ževago je i dalje peta najbogatija osoba u Ukrajini, iako je njegova neto vrijednost pala sa 2,1 milijarde dolara na 1,4 milijarde dolara 2022. godine.