Đoković se vratio u Australiju godinu dana nakon deportacije

Đoković se vratio u Australiju godinu dana nakon deportacije

SIDNEJ – Novak Đoković stigao je u Australiju skoro godinu dana nakon što je deportovan zbog svog stava protiv vakcinacije protiv COVID-19, potvrdio je u sredu Tennis Australia.

Đoković će svoju kampanju 2023. otvoriti u Adelejdu ​​dok se priprema za 10. titulu na Australijan openu.

Australijska vlada je odobrila vizu 21-strukom glavnom pobedniku i on će igrati na Adelaide International-u, koji počinje u nedelju.

Đoković je stigao u Adelejd ​​u utorak uveče, potvrdilo je rukovodeće telo.

Direktor Australijan opena Kreg Tajli je na konferenciji za novinare u utorak nagovestio da je Đoković stigao.

„Novak je dobrodošao u Australiju“, rekao je Tajli. „Mislim da je dok razgovaramo sleteo u Adelejd ​​i da će ponovo biti igrač koji će pobediti (na Australijan openu).”

Australijan open traje od 16. do 29. januara u Melburnu.

Đoković je prošle godine propustio grend slem zbog odbijanja da se vakciniše protiv COVID-19. Australija je od tada ukinula stroga pravila za nevakcinisane putnike.

Ministar za imigraciju Endrju Džajls potvrdio je prošlog meseca da je Đokoviću, koji se suočio sa mogućom trogodišnjom zabranom nakon što je deportovan, odobrena viza.

Đoković je osvojio Australijan open rekordnih devet puta, uključujući poslednja tri puta kada je igrao. Rafael Nadal osvojio je titulu 2022. u Đokovićevom odsustvu.

Ostaju pitanja kako će Đokovića ove godine dočekati australijski navijači. Tajli je rekao novinarima u utorak da veruje da će Đoković biti dobro primljen.

„Imam veliko poverenje u australijsku javnost“, rekla je Tili. „Mi smo veoma dobro obrazovana sportska javnost, posebno ona koja dolazi na tenis. Oni vole svoj tenis, vole da vide veličinu, vole da vide veliki atletizam, sjajne mečeve.

„I imam puno poverenja da će navijači reagovati onako kako se nadamo da će reagovati i imati poštovanje prema tome.“