Cena nafte raste

Cena nafte raste

Cene nafte su u utorak porasle na tronedeljne maksimume, pošto je najnovije kinesko ublažavanje restrikcija zbog COVID-19 podiglo nade u potražnji goriva, a zabrinutost da zimske oluje širom Sjedinjenih Država utiču na proizvodnju energije nastavile su da povećavaju cene, prenosi Rojters.

Nafta Brent je porasla za 88 centi, ili 1,1%, na 84,80 dolara po barelu do 02:53 GMT, dok je američka nafta Vest Tekas Intermediate bila na 80,44 dolara po barelu, što je povećanje od 88 centi, ili 1,1%. Ova dva pokazatelja dostigla su najviši nivo od 5. decembra ranije na sednici.

Brent je u petak porastao 3,6%, dok je VTI ojačao 2,7%. Oba benčmarka su zabeležila najveći nedeljni rast od oktobra. Britansko i američko tržište zatvorene su u ponedeljak zbog božićnih praznika.

Kina će ukinuti uslove karantina za putnike koji dolaze počev od 8. januara, saopštila je u ponedeljak Nacionalna zdravstvena komisija, ukidajući pravilo od početka pandemije pre tri godine. To je podstaklo optimizam veće tražnje najvećeg uvoznika sirove nafte.

Dolar je u utorak omekšao nakon ove objave. Slabiji dolar čini naftu jeftinijom za vlasnike drugih valuta i obično odražava veći apetit investitora za rizikom.

Smrtonosna mećava paralizovala je Bafalo u Njujorku na Božić, zarobivši vozače i spasilačke radnike u njihovim vozilima, ostavivši hiljade domova bez struje i povećavši broj poginulih u olujama koje su danima zahladile veći deo Sjedinjenih Država.

Avio-kompanije su otkazale skoro 2.700 američkih letova od subote popodne nakon što je vremenske prilike ugrozile aerodromske operacije širom zemlje.

Hladna hladnoća i jaki vetrovi u petak su isključili struju i prekinuli proizvodnju energije širom Sjedinjenih Država, što je podiglo cene grejanja i struje.

„Strahovi zbog prekida snabdevanja usled zimskih oluja u SAD podstakli su kupovinu, iako je trgovina bila slaba jer su mnogi učesnici na tržištu bili odsutni na odmoru“, rekao je Kazuhiko Saito, glavni analitičar Fujitomi Securities Co Ltd.

„Ali predviđa se da će se vreme u SAD poboljšati ove nedelje, što znači da skup možda neće trajati predugo“, rekao je on.

Zabrinutost zbog mogućeg smanjenja proizvodnje od strane Rusije takođe je doprinela dobitku.

Rusija bi mogla smanjiti proizvodnju nafte za 5% do 7% početkom 2023. jer odgovara na ograničenja cijena, citirala je novinska agencija RIA potpredsjednika vlade Aleksandra Novaka u petak.