Elon Mask je uklonio funkciju prevencije samoubistava sa Tvitera, navodi se u izveštaju

Elon Mask je uklonio funkciju prevencije samoubistava sa Tvitera, navodi se u izveštaju

Elon Mask je ukinuo funkciju Tvitera dizajniranu da preusmeri ljude koji razmišljaju o samoubistvu, navodi se u izveštaju.

Korisnici Tvitera koji traže postove za samopovređivanje i sličan sadržaj ranije su bili preusmereni na vruće linije za prevenciju samoubistava i organizacije koje bi mogle da pomognu. Program, poznat kao #ThereIsHelp, takođe je obezbedio resurse za HIV, vakcine, seksualnu eksploataciju dece, COVID-19, rodno zasnovano nasilje i prirodne katastrofe širom sveta.

Ali pošto je Mask otpustio osoblje Tvitera, program je ove nedelje okončan, izvestila je u petak novinska služba Rojtersa.

Neprofitna grupa AIDS United, jedna od organizacija ranije predloženih pod #PostojiPomoć, dobijala je oko 70 pregleda dnevno na veb stranici povezanoj sa Tviterom do 18. decembra, navodi Rojters. Za pet dana od tada, stranica je imala ukupno 14 pregleda.

Mask nije komentarisao prijavljene promene.

Izvori su rekli Rojtersu da su milioni ljudi videli poruke #ThereIsHelp otkako je program počeo. Eirliani Abdul Rahman, koji je bio u savetodavnoj grupi na Tviteru dok je Mask nije raspustio, rekao je za Rojters da je promena „izuzetno uznemirujuća i duboko uznemirujuća“ čak i ako je bila samo privremena.

Mask je smanjio osoblje na Tviteru otkako je preuzeo dužnost krajem oktobra. Procenjuje se da je 75% zaposlenih na Tviteru napustilo kompaniju za dva meseca koliko je on bio na čelu.