Avio-kompanije otkazuju 5.700 letova u SAD zbog žestokih zimskih oluja

Avio-kompanije otkazuju 5.700 letova u SAD zbog žestokih zimskih oluja

Otkazivanje avio-kompanija premašilo je 5.700 letova u Sjedinjenim Državama u petak, pošto su ogromne zimske oluje izazvale rad aerodroma širom Sjedinjenih Država i frustrirale desetine hiljada putnika na odmoru.

To je usledilo nakon skoro 2.700 otkazanih letova u četvrtak, dok je nešto više od 1.000 letova već otkazano za subotu, prema sajtu za praćenje letova FlightAvare.

Putnička železnica Amtrak otkazala je desetine vozova tokom Božića, ometajući putovanja hiljadama praznika.

Autoputevi na Srednjem zapadu su se suočili sa dugim kašnjenjima zbog snežnog vremena ili nesreća, a vlasti u delovima Indijane, Mičigena, Njujorka i Ohaja pozvale su vozače da izbegavaju putovanja koja nisu neophodna.

Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) nametnula je zaustavljanje ili odlaganje za odleđivanje na brojnim američkim aerodromima zbog zimskog vremena.

Ministar saobraćaja Pete Buttigieg rekao je za Si-En-En da američki vazdušni sistem „funkcioniše pod ogromnim opterećenjem“ sa dve različite oluje i jakim vetrovima koji utiču na aerodrome širom zemlje. Oko 10 odsto američkih letova otkazano je u četvrtak, rekao je Buttigieg.

Još 10.400 letova u SAD je odloženo u petak – uključujući više od 40% letova koje su obavljali American Airlines (AAL.O), United Airlines (UAL.O), Delta Air Lines (DAL.N) i Southvest Airlines (LUV.N) – nakon što je u četvrtak odloženo 11.300 letova.

Southvest je u petak otkazao 1.238 letova, 29% svih svojih redovnih letova, dok je Aljaska erlajns (ALK.N) otkazao 507, ili 64% svojih letova.

Međunarodni aerodrom Sijetl-Takoma imao je 357 letova, ili 63 odsto polazaka, otkazanih u petak. FAA je tamo ukinula prizemlje zbog snega i leda, ali kašnjenja kasno u petak i dalje su bila u proseku skoro tri sata.

Skoro polovina odlaznih letova u metrou u Detroitu je otkazano, zajedno sa 70% u Portlandu, 38% u njujorškoj LaGuardia, 29% u Čikagu O’Hareu i 27% u Bostonu.

Čikago se suočavao sa opasno niskim temperaturama sa hladnoćom od vetra na minus 24 stepena Farenhajta (minus 31 Celzijus).