Zelenski se sastao sa Dudom na povratku kući iz SAD

Zelenski se sastao sa Dudom na povratku kući iz SAD

Predsednik Volodimir Zelenski, vraćajući se iz svoje prve inostrane posete Sjedinjenim Državama od početka rata punog razmera, održao je sastanak sa poljskim predstavnikom za vize Andžejem Dudom.

Na putu kući sreo sam se sa prijateljem Ukrajine – predsednikom Poljske Andžejem Dudom. Sumirali smo godinu koja je donela istorijske izazove zbog rata punog razmera. Razgovarali smo o strateškim planovima za budućnost, bilateralnim odnosima i interakcijama na međunarodnom nivou 2023. godine“, napisao je Zelenski na Fejsbuku.

Šef države je takođe zahvalio Poljskoj „na stalnoj i snažnoj podršci“.

Kako je saopšteno, Zelenski je u sredu stigao u Belu kuću, gde je razgovarao sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom.

Usred posete, američki državni sekretar Entoni Blinken u sredu je zvanično najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini od 1,85 milijardi dolara, koji po prvi put uključuje prenos sistema PVO Patriot.

Šef države je govorio i pred oba doma američkog Kongresa u Vašingtonu, gde je narednu godinu nazvao odlučujućom u ratu sa Rusijom.

Pročitajte prilagođeni prevod predsednikovog emotivnog govora: „2023. će biti odlučujuća godina u našem zajedničkom ratu.“ Govor Zelenskog u Kongresu SAD.