Pušenje može povećati šanse za gubitak pamćenja

Pušenje može povećati šanse za gubitak pamćenja

Pušači srednjih godina mnogo češće prijavljuju gubitak pamćenja i konfuziju nego nepušači, a verovatnoća kognitivnog pada je manja za one koji su prestali, čak i nedavno, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživanje sa Državnog univerziteta u Ohaju je prvo koje ispituje vezu između pušenja i kognitivnog pada koristeći samoprocenu sa jednim pitanjem koja pita ljude da li su iskusili pogoršanje ili češći gubitak pamćenja i/ili konfuziju.

Nalazi se zasnivaju na prethodnim istraživanjima koja su uspostavila vezu između pušenja i Alchajmerove bolesti i drugih oblika demencije i mogla bi da ukažu na priliku da se identifikuju znaci nevolje ranije u životu, rekla je Jenna Rajczik, glavni autor studije, koja se pojavljuje u časopisu. od Alchajmerove bolesti.

To je takođe još jedan dokaz da je prestanak pušenja dobar ne samo iz respiratornih i kardiovaskularnih razloga – već i za očuvanje neurološkog zdravlja, rekao je Rajczik, dr. student na Državnom koledžu za javno zdravlje u Ohaju i stariji autor Džefri Ving, docent epidemiologije.

„Asocijacija koju smo videli je bila najznačajnija u starosnoj grupi od 45-59 godina, što sugeriše da prestanak pušenja u toj fazi života može imati koristi za kognitivno zdravlje“, rekao je Ving. Slična razlika nije pronađena u najstarijoj grupi u studiji, što bi moglo značiti da ranije prestanak daje ljudima veće koristi, rekao je on.

Podaci za studiju došli su iz nacionalnog sistema za nadzor faktora rizika ponašanja 2019.

Istraživanje i omogućilo istraživačkom timu da uporedi mere subjektivnog kognitivnog opadanja (SCD) za sadašnje pušače, nedavno bivše pušače i one koji su prestali godinama ranije. Analizom je obuhvaćeno 136.018 osoba od 45 i više godina, a oko 11% je prijavilo ISS.

Prevalencija ISS među pušačima u studiji bila je skoro 1,9 puta veća od nepušača. Prevalencija među onima koji su prestali pre manje od 10 godina bila je 1,5 puta veća od nepušača. Oni koji su prestali više od decenije pre istraživanja imali su prevalenciju ISS malo iznad grupe nepušača.

„Ovi nalazi bi mogli da impliciraju da je vreme od prestanka pušenja bitno i da može biti povezano sa kognitivnim ishodima“, rekao je Rajczik.

Jednostavnost SCD-a, relativno nove mere, mogla bi da se koristi za širu primenu, rekla je ona.

„Ovo je jednostavna procena koja se lako može obaviti rutinski, a u mlađim godinama nego što obično počinjemo da vidimo kognitivni pad koji se penje na nivo dijagnoze Alchajmerove bolesti ili demencije“, rekao je Rajczik. „To nije intenzivna baterija pitanja. To je više lični odraz vašeg kognitivnog statusa da biste utvrdili da li se osećate kao da niste tako oštri kao nekada.“

Mnogi ljudi nemaju pristup detaljnijim pregledima ili specijalistima – što potencijalne aplikacije za merenje SCD čini još većim, rekla je ona.

Ving je rekao da je važno napomenuti da ova iskustva koja su sami prijavili ne predstavljaju dijagnozu, niti potvrđuju nezavisno da osoba doživljava pad od normalnog procesa starenja. Ali, rekao je, oni bi mogli biti jeftin i jednostavan alat za razmatranje šireg zapošljavanja.