Keystone: Čišćenje izlivene nafte može trajati nedeljama

Keystone: Čišćenje izlivene nafte može trajati nedeljama

Čišćenje najvećeg izlivanja nafte u SAD u skoro deceniji trajaće još najmanje nedelje, rekli su lokalni zvaničnici u Kanzasu u utorak, pozivajući se na nedavni sastanak sa vlasnikom naftovoda Kejston TC Energy Corp, prenosi Rojters.

Još uvek nema zvaničnog vremenskog okvira za ponovno pokretanje ključnog naftovoda Kanada-SAD, koji je zatvoren nakon što je u sredu otkriveno izlivanje oko 14.000 barela sirove nafte u okrugu Vašington u Kanzasu.

TC i okružni zvaničnici sastali su se nakratko u ponedeljak.

„Rekli su nam da očekuju da će biti ovde još nekoliko nedelja“, rekao je Rendi Habard, koordinator za upravljanje vanrednim situacijama okruga Vašington. „Nisu kvalifikovali šta je to.

Američka administracija za bezbednost gasovoda i opasnih materijala (PHMSA) saopštila je da TC Energy tek treba da podnese plan ponovnog pokretanja. Pogođeni segment linije ne može da nastavi sa radom dok regulatori ne odobre plan ponovnog pokretanja u celosti, navodi se u dokumentu američkog Ministarstva saobraćaja.

Linija Keistone od 622.000 barela dnevno, koja isporučuje tešku kanadsku naftu iz Alberte u američke rafinerije na Srednjem zapadu i na obali Meksičkog zaliva, dobila je specijalnu dozvolu da radi po višoj stopi od bilo koje druge linije sirove nafte u Sjedinjenim Državama, i to radi od 2017.

Fjučersi nafte u SAD skočili su za više od 6% ove nedelje, delimično podstaknuti zabrinutošću za snabdevanje povezanom sa gašenjem.

Akcije TC Energy su porasle za 0,8% od otkrivanja izlivanja.

Kanadska kompanija odložila je ponovno pokretanje deonice gasovoda koja se proteže do Ilinoisa za četiri dana do 14. decembra, nakon što su pokušaji da se ponovo pokrene odloženi zbog lošeg vremena, izvestio je Blumberg, pozivajući se na izvore. Cepa se naftovod Keistone u Steele Citiju, Nebraska. Jedan krak služi rafinerijama na Srednjem zapadu, dok se drugi proteže do obale Meksičkog zaliva.

TC Energy je saopštio da još nije identifikovao uzrok curenja i da je istraga u toku. Sabotaža je isključena, rekla je predstavnica države Kanzas Liza Mozer u objavi u ponedeljak na internetu.

Više od 300 ljudi iz TC, Agencije za zaštitu životne sredine (EPA), državnih agencija i okruga je na licu mesta, saopštila je EPA.

Radnici su povratili otprilike 2.600 barela nafte i vode iz Mil Krika, koji nije povezan sa izvorom vode za piće, navodi TC.

Komesar Vašingtona Raleigh Ordoine rekao je da su napori TC-a na čišćenju premašili očekivanja.

„U vremenu kada niko ne stoji iza svog proizvoda, ili niko ne preuzima odgovornost za postupke ili grešku, TC Energy je ušao i pobrinuo se za posao“, rekao je Ordoine.

„Imaju čizme na zemlji 24/7 i nisam mogao da zamislim da ovo čišćenje prođe bolje.

Vakumski kamioni nastavljaju da sišu naftu iz Mil Krika, ali skimeri koji se koriste za prikupljanje površinske vode ne rade dobro zbog niskih temperatura, rekao je Moser.

Izlivanje direktno pogađa pet vlasnika zemljišta, dok još devet vlasnika ima prostore za stažiranje radnika TC-a na svojim imanjima, rekao je Moser, dodajući da svih 14 prima nadoknadu.

Žanet Stam, 78, koja poseduje pašnjake dve milje (3,2 km) od mesta izlivanja, rekla je da je zabrinuta da li ekipe mogu da uklone svu naftu iz Mil Krika i da li bi nafta mogla da prodre u vodonosni sloj.

„Nadam se da će (područje) sve biti vraćeno na staro. Ne znam da li će to ikada biti.“

TC je rekao da je postavio više grana nizvodno od tačke ispuštanja kako bi sprečio kretanje ulja i da ulje nije prodrlo u zaštitno područje.

U utorak je u okrugu Vašington padala kiša, ali se uveče razvedralo, navodi Nacionalna meteorološka služba.

Padavine nisu imale negativan uticaj na zadržavanje na lokaciji, rekao je TC.

„Oni koriste veliku opremu na poljima koja su blatnjava, tako da će to nesumnjivo usporiti stvari“, rekao je Habard.

Naftovod Keystone zatvoren nakon izlivanja 14.000 barela nafte