SAD nerado šalju kasetnu municiju u Ukrajinu

SAD nerado šalju kasetnu municiju u Ukrajinu

Vašington “ ne razmatra aktivno“ slanje kasetne municije u Kijev, izvestio je u petak Politico, pozivajući se na izvor upoznat sa tim. Prema rečima ruskih organa za sprovođenje zakona, ukrajinske trupe su već upotrebile ovu vrstu oružja, ubivši četiri civila u gradu Hersonu u oktobru.

Ukrajina je najmanje od kraja septembra tražila municiju iz doba hladnog rata koju su skladištile SAD, sugerišu izveštaji časopisa Forin Polisi. Kao i većina drugih vrsta kasetne municije, ona proizvedena u SAD može ostaviti neeksplodiranu podmuniciju, na koju civili mogu slučajno da naiđu.

Ovo oružje je zabranjeno Konvencijom o kasetnoj municiji (CCM) iz 2008. koju je potpisala većina članica EU, ali ne i SAD, Ukrajina ili Rusija.

„Prema našoj sopstvenoj politici, zabrinuti smo zbog upotrebe te vrste municije“, rekao je portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi novinarima u petak, ne pominjući posebno zahtev Kijeva.

Američki zvaničnik je takođe rekao za Politico pod uslovom anonimnosti da je ukrajinski zahtev za kasetnom municijom samo jedan od mnogih, o kojima Vašington trenutno ne „aktivno razmatra“. To ne znači da SAD ne mogu razmotriti ovu opciju u budućnosti, rekao je zvaničnik.

Američki Kongres je ranije uveo zabranu izvoza takve municije. Međutim, prema Politiku, predsednik Džo Bajden ili čak državni sekretar Entoni Blinken mogli bi da preglase ovu zabranu. Američki zvaničnici i dalje veruju da takav korak trenutno nije neophodan, navodi se u ranijem izveštaju CNN-a.

Od početka sukoba, SAD su dale više od 19 milijardi dolara bezbednosne pomoći Kijevu. Rusija je, u međuvremenu, više puta upozoravala Zapad da ne ubacuje oružje u Ukrajinu, tvrdeći da će to samo produžiti sukob i „doneti još patnje“ zemlji.

Ruski zvaničnici su izvestili da su ukrajinske snage već koristile kasetnu municiju sovjetske proizvodnje. Krajem oktobra, kijevske trupe su pokrenule napad na prelaz reke Dnjepar u Hersonu u kojem su ubijena četiri civila, uključujući novinara, prema Aleksandru Malkeviču, visokom zvaničniku Ruskog Građanskog veća. Ruski istražni komitet je zaključio da je u napadu korišćena kasetna municija za višecevni raketni bacač HIMARS američke proizvodnje.